Sudet siirtyivät idästä länteen, syynä ravinto ja tappouhka – Ministeriö rauhoittaa pelkoja rahalla

Lisärahalla mahdollistetaan Länsi-Suomessa liikkuvien susien pannoittaminen ja kenttähenkilön palkkaaminen.
Kotimaa 16.9.2018 20:40

© JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Luonnonvarakeskuksen susien kanta-arviot ja tutkimukset kertovat, että sudet ovat siirtyneet idästä läntiseen Suomeen.

Muutos on tapahtunut pikkuhiljaa 2000-luvulla.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin Ilpo Kojolan mukaan susien siirtyminen johtuu useasta tekijästä, mutta keskeisimmät syyt ovat ravinto ja ihmisen uhka.

”Läntisessä Suomessa on enemmän valkohäntäpeuroja, metsäkauriita ja hirvikanta on tiheämpi. Itä-Suomessa susikantaan on kohdistunut myös voimakkaampi pyynti, mikä vaikuttanee kehitykseen”, Kojola sanoo.

Tutkijoiden tekemät geneettiset analyysit ovat osoittaneet, että osa pesivistä susista on vaeltanut 1-2 vuoden ikäisenä Itä-Suomesta länteen.

”Alun perin läntisen Suomen pesivä susikanta on saanut alkunsa Itä-Suomesta vaeltaneista yksilöistä. Paluu alkoi vuonna 2003, kun Pyhäjoelle syntyi pentue”, Kojola selittää suden muuttohistoriaa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu