Someraivoa ja irtisanoutuminen – elokuvaprofessoriksi valittu empii: ”Harkitsen yhä, ryhdynkö virkaan”

Kiistellyn Dāvis Sīmanisin kannattajat eivät ole yhtä äänekkäitä kuin vastustajat.

Aleksi Bardy
Teksti
Lauri Lehtinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Latvialaisen ohjaaja Dāvis Sīmanisin yllätysvalinta Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professoriksi – ohi Auli Mantilan, Taru Mäkelän ja Saara Saarelan – herätti voimakasta julkista kohua jo ennen kuin yliopisto ehti sitä julkistaa.

Dāvis Sīmanis, 36, on hämmentynyt kohusta ja empii professoriksi ryhtymistä.

“Valinnastani seuranneen julkisen keskustelun ja reagoinnin tähden harkitsen yhä, ryhdynkö virkaan”, Latviasta tavoitettu Sīmanis ilmoittaa Suomen Kuvalehdelle.

“Annan lopullisen vastaukseni ensi maanantaina.”

Ohjaaja Saara Cantellin aloittamissa sosiaalisen median kommenteissa on kiivailtu mahdollisesta tasa-arvorikkeestä ja kyseenalaistettu nuorehkon mieshakijan akateeminen ja elokuvataiteellinen pätevyys muun muassa näyttelijöiden ohjaajana.

Kotimaisilla loppusuoran hakijoilla on tilillään enemmän pitkiä fiktioita. Sīmanis on ohjannut lähinnä dokumentteja, mutta myös dramatisoituja osuuksia sisältävän Escaping Rigan (2014) ja pitkän näytelmäelokuvan Exiled (2016).

Video: Escaping Rigan traileri.

 

Video: Exiled-elokuvan traileri.

 

Elokuva- ja lavastustaiteen laitoksen johtaja Anne Lakanen irtisanoutui mieluummin toimestaan kuin ryhtyi Sīmanisin esimieheksi.

Keskiviikkona 18. toukokuuta Lakanen lähetti laitoksen opiskelijoille erokirjeen. Siinä hän ilmoittaa eronsa syyksi “epäselvyydet fiktiivisen elokuvan professorin tehtävän täytössä”.

Professorin valinnassa on painanut taiteellisten näyttöjen ja työkokemuksen laajuuden lisäksi “vahva ja selkeästi artikuloitu näkemys alasta ja sen kehityksestä”, kuten työnhakuilmoituksessa lukee. Oletettavasti Sīmanisilla katsottiin olleen eniten näkemystä, koska muut ansiot eivät ole ylivoimaisia.

Tarkempaa tietoa on vaikea saada. Sīmanisin kannattajat eivät ole yhtä äänekkäitä kuin vastustajat. Kiisteltyä valintaa tukee osa ohjauksen opiskelijoista, joihin Sīmanisin näytteeksi pitämä luento teki vaikutuksen.

Saara Cantellin Facebook-seinällään jakaman Anne Lakasen selonteon mukaan “valittu henkilö sai kuukauden ylimääräistä aikaa opetusnäytteelleen”, mitä Lakanen pitää epäoikeudenmukaisena.

Toisaalta Sīmanisin kerrotaan joutuneen onnettomuuteen juuri ennen opetusnäytevuoroaan ja saaneen lisäaikaa polvileikkauksesta toipumisen takia.

Naishakijat luennoivat Aalto-yliopistossa helmikuussa ja Sīmanis antoi työnäytteensä huhtikuussa 2016.

 

Elokuva- ja tv-tuotannon professori Aleksi Bardy varoo sanojaan huomattuaan, miten reippaasti niitä voidaan kärjistää somekeskustelussa.

“Jokaiseen lauseen puolikkaaseen tartutaan. Yhdessä haastattelussa totesin, että Sīmanisin isä on elokuvaaja ja hän on 13-vuotiaana aloittanut työskentelyn alalla. Sosiaalisessa mediassa ihmiset tulkitsivat, että hänet valittiin, koska hänen isänsä on elokuvaaja.”

Dāvis Sīmanis erottuu hakijanelikosta paitsi sukupuolensa takia myös siksi, että hän ei ole vaikuttanut suomalaisessa elokuvakulttuurissa lyhyitä opetustehtäviä lukuun ottamatta.

“Ketään vastaan ei voi käyttää sitä, että hän on suomalainen tai Suomessa koulunsa käynyt, mutta ei sitä voi myöskään käyttää argumenttina, että meidän täytyy pitää nämä virat suomalaisilla”, Bardy muotoilee. “Meillä pitäisi olla enemmän kansainvälistä vaihtoa.”

Koulu ja elokuvapiirit odottavat nyt Sīmanisin ratkaisua. Kukaan ei tunnu tietävän, miten käy, jos hän jää Latviaan.

Mikäli näin käy, “todennäköisin vaihtoehto on se, että laitostyöryhmän varalle asettama hakija siihen tehtävään tulee”, Aleksi Bardy arvelee mutta ei voi kertoa “vaihtoehtoprofessorin” nimeä.

Lopullisen päätöksen tekee dekaani Anna Valtonen, joka voi myös asettaa professuurin uudelleen hakuun. Tällä hetkellä ohjauksen professorin tehtäviä hoitaa executive in residence -viransijaisena Taru Mäkelä.