Poliittinen minuuttiraha

Kommunistisen puolueen perilliset haihduttivat omaisuutensa aatteiden pyörteissä.

sk 25 vuotta sitten 12.10.2018 06:00

SK 41/1993 (15.10.1993) Jouni Tervo: ”Poliittinen minuuttiraha”

Skp:n raunioilta löytyy jatkuvasti uusia epäselvyyksiä: nyt ihmetellään, miten puolueelta periytynyttä omaisuutta yritettiin piilottaa verottajalta 171 miljoonan markan tasekaupalla ja minuuttirahan pyörityksellä.

Suomen kommunistisen puolueen satojen miljoonien markkojen omaisuudelle on käynyt yhtä huonosti kuin puolueelle itselleen. Suhdanteiden pyörteissä aate ja sen pönkittämiseen tarvittu maallinen omaisuus ovat haihtuneet taivaan tuuliin. Vajaassa kymmenessä vuodessa maan rikkaimpiin puolueisiin kuuluneen SKP:n omaisuus on menetetty lähes viimeistä markkaa myöten. Vasemmistoliitto joutuu irtisanomaan suuren osan henkilökunnastaan ja toimimaan pelkän puoluetuen varassa.

 

SKP:n edustajakokous päätti 1990 siirtää omaisuutensa Vasemmistoliitolle. Kommunistipuolueen omaisuudesta vastasi juridisesti Suomen ja sosialististen maiden yhteistyöyhdistys SSY, joka Itä-Euroopan mullistuksen jälkeen muutti nimensä Sinistra ry:ksi. Yhdistys koostui entisen SKP:n poliittisen toimikunnan jäsenistä. Heillä oli vain vähän kokemusta yritysjohtamisesta ja sijoitustoiminnasta. Veronkiertoon ryhdyttiin siinä vaiheessa kun selvisi, että SSY oli lainannut yhtiölain vastaisesti 54 miljoonaa markkaa omistamaltaan OR-Investiltä.

Vasemmistoliiton kannalta veronkiertoyrityksen tekee kiusalliseksi se, että sen hyväksyi SSY:n yhtiökokous, joka on sama kuin SKP:n poliittinen toimikunta.

Jouni Tervo

SK 41/1978 (13.10.1978) Kristina Alapuro: ”’Liimanhaistajat’ vetoavat rokkareihin: Antakaa meidän olla rauhassa”

”Liimanhaistajat” vetoavat rokkareihin: Antakaa meidän olla rauhassa

”Väkivalta kaduilla on pelottavaa. Vältämme liikkumista iltaisin kaupungilla. Carrolsille menemistä pidettäisiin lähes itsemurhana”, sanovat Arto Pajukallio, 20, ja Juhani Kansi, 20. Rokkarinuorten määritelmän mukaan he ovat ”liimanhaistajia”, pitkätukkia, hippejä. He ottivat itse yhteyttä toimitukseen kertoakseen, miltä 1950-lukumuoti tuntuu toisinpukeutuvien ja -ajattelevien kannalta.

”Mä olen huolissani nuorisosta”, sanoo Arto.

Kristina alapuro

Vuosikymmenet SK:ssa


SK 41/1968
Keskioluen vapautuessa keskusteltiin alkoholikulttuurista.


SK 41/1978
Boeing 727 törmäsi pienkoneeseen San Diegon yllä.


SK 41/1988
Lapuan piispa kritisoi Tapio Korjuksen mitalihumua.

Sisältö