Sipilän hallitus teki lain, joka helpottaa salailua – Veijarit kiittävät EU:ta, hallitusta ja persujen takinkääntöä

Uutisanalyysi: Poliisin harmaan talouden vastainen työ vaikeutuu hallintarekisterilain myötä.

Alexander Stubb
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hyvää vappua kaikille veijareille!

Työväenjuhla voidaan aloittaa uutisella, jonka Sipilän hallitus sai aikaan 27. huhtikuuta 2017, kun sen ajama niin kutsuttu hallintarekisterilaki hyväksyttiin talousvaliokunnassa.

Valiokunta päätyi suosittelemaan lakia, jossa osakkeet saa jatkossa piilottaa, mikäli yritys käyttää ulkomaisen arvopaperikeskuksen palveluja. Aiemmin omistukset ovat näkyneet suoraan suomalaisessa rekisterissä ja tiedot ovat olleet julkisia.

Näin ei ole tulevaisuudessa, jos eduskunta hyväksyy nyt ehdotetun lain. Jatkossa esimerkiksi median on yhä vaikeampi saada tietoa siitä, kuka omistaa, mitä ja kuinka paljon.

Viranomaisilla ”valta” juuri ja juuri säilyy, mutta niidenkin työ vaikeutuu, sillä tietoja pitää pyytää erikseen sieltä sun täältä: ulkomaisilta pankeilta ja eri arvopaperikeskuksilta.

Pankit hyötyvät laista, sillä ne saavat lisää asiakkaita, ja myös osakkeenomistajat hyötyvät, sillä niiden kustannukset laskevat.

Laki hyödyttää myös niitä, jotka haluavat jotain salata – esimerkiksi medialta.

Ensimmäisenä mieleen tulevat poliitikot ja talousvaikuttajat, joiden omistuksia media tuo esille, jos ja kun on aihetta kertoa erinäisistä omistussuhteista ja siitä, kuka omistaa ja mitä.

Laki koskettaisi kaikkia yhtiöitä, myös sellaisia firmoja, joita ei ole listattu pörssiin. Jatkossa emme välttämättä tiedä, kuka omistaa esimerkiksi Veijarit Oy:tä, jos sen osakkeet on ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa.

 

Valtiovarainministeriö on perustellut uutta lakia Euroopan unionin asetuksella, joka velvoittaa jäsenmaita avaamaan kilpailua arvopaperisäilytysten osalta. EU:n asetuksen nähdään määrittävän tiukasti kansallista lainsäädäntöä.

Aiemmin Suomessa on ollut vain yksi arvopaperikeskustoimija, Euroclear Finland, ja sen monopoli halutaan siis murtaa.

Monet, kuten kilpailuviranomainen ja pankkien etujärjestöt, sanovat että monopolin murtaminen on hyvä asia ja kilpailu laskee hintoja.

Hintojen suuresta alenemisesta tuskin on kyse, sillä esimerkiksi suuret eläkeyhtiöt totesivat Suomen Kuvalehdelle jo lokakuussa 2015, että hallintarekisterit eivät mahdollista esimerkiksi niille suuria säästöjä.

Tästä huolimatta eläkeyhtiöiden pomot kannatttivat valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) ajamaa hallintarekisterilakia, joka nykyisen valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) johdolla näyttää menevän maaliin saakka.

 

Todellisuudessa yhden toimijan olemassaolo ei ole häirinnyt EU:ta, sillä esimerkiksi oikeusministeriö totesi jo vuonna 2014, ettei asetus pakota Suomea muuttamaan järjestelmäänsä.

Suomessa omistukset ovat olleet läpinäkyviä sekä viranomaisten ja median saatavilla, mikä on tukenut demokratiaa ja hyvää hallintoa.

Osa viranomaisista onkin haukkunut hallintarekisterilain, ja esimerkiksi perussuomalaisille lain hyväksyminen ei tullut aiemmin kuuloonkaan. Paitsi nyt, kun talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen käänsi takin ja puolueen väistyvä puheenjohtaja Timo Soini poltti sen lopullisesti.

Sulle mulle -politiikasta päätetiin hallituksen puoliväliriihessä, jossa käytiin kauppaa todennäköisesti hallituspuolueille tärkeillä asioilla – kokoomus  sai hallintarekisterinsä ja persut kielikokeilunsa, jossa ruotsin kieli ei olisi pakollinen kokeiluun osallistuville 2 200 opiskelijalle.

Harmaan talouden torjunnasta alvariinsa puhuvat perussuomalaiset voivatkin selittää nyt esimerkiki poliiseille, mitä tuli päätettyä. Esimerkiksi talousrikoksia tutkiva keskusrikospoliisi totesi jo huhtikuussa 2016 antamassaan lausunnossaan jäätävästi näin:

Kotimainen lainsäädäntö ei turvaa tarvittavaa tiedonsaantia tapauksissa, joissa säilytys on ulkomailla ja ketjutettuna, vaan se edellyttää EU:n tasolla annettavaa sitovaa sääntelyä.

Eli hyvää vappua kaikille veijareille!