Seksuaalirikoslain uudistuksesta tulee mieleen isis ja taliban, sanoo emeritaprofessori – ”On vain ruvettu kirjoittelemaan pykäliä”

Valmisteilla olevan seksuaalirikoslain uudistus ei välttämättä korottaisi lapsiin kohdistuneiden rikosten tuomioita, vaikka sanoo tekevänsä niin.
Kotimaa 21.12.2020 07:30
Professori Terttu Utrianen eduskunnan lakivaliokunnan julkisessa kuulemisessa Helsingissä 17. lokakuuta 2019. Julkisen kuulemisen
Professori Terttu Utrianen eduskunnan lakivaliokunnan julkisessa kuulemisessa Helsingissä 17. lokakuuta 2019. Julkisen kuulemisen © Martti Kainulainen / Lehtikuva

Marraskuun lopussa eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin seksuaalirikoslain kokonaisuudistuksesta.

Perussuomalaisten Veijo Niemi oli lukenut lehdestä niin sanotusta pedofiiliringistä, johon kuuluneet miehet tuomittiin vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksiin.

Niemi kysyi hallitukselta, aikooko se esittää minimirangaistusten korottamista ”tuntuvasti” nyt, kun seksuaalirikoslakia ollaan uudistamassa.

Kansa ja perussuomalaiset ovat kuulemma sitä mieltä, että seksuaalirikoksista pääsee liian helpolla. Jussi Halla-aho toisti ikuisuusvertailun talousrikoksista annettaviin rangaistuksiin. Kokoomuksen Mia Laiho kyseli kemiallisen kastraation perään.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vinoili, että kriminaalipolitiikasta olisi hyvä järjestää ihan seminaari, jotta oppositiolle selviäisi, miten se toimii.