Sairas kertomus – home voi tuhota talon ja terveyden

Netta Vuorinen
Kotimaa 18.8.2010 12:23
Homevaurio Kosteuden aiheuttamia jälkiä Laajasalon koulussa Helsingissä 29. helmikuuta 2008. Kuva Marja Airio / Lehtikuva.

Suomalaisessa mediassa on viime päivinä puhuttanut home. Pohjoismaiden suurin talotehdas Finndomo salasi VTT:n tutkimuksen, jossa yritystä varoitettiin talojen alapohjarakenteen homevaaroista.

Noin tuhannessa Älvsbytalon ja vähintään sadassa Finndomon valmistamassa
talopaketissa on käytössä määräysten vastainen rakenneratkaisu, uutisoi Aamulehti viikonloppuna.

Tämänhetkisten tietojen mukaan rakenteessa oleva virhe on synnyttänyt hometta useampaan uuhdekoon omakotitaloon. Syynä ovat talojen ryömintätilat, joiden pitäisi päästä tuulettumaan. Hometaloissa tuuletusluukut on tukittu, jolloin kosteus ei ole päässyt poistumaan.

Finndomo on luvannut tarkastaa kaikki valmistalonsa joko vuositarkastusten yhteydessä tai kun asiakkaat niin haluavat. Lupaus tehtiin sen jälkeen, kun mediassa uutisoitiin runsaasti kahdesta Hämeenlinnan asuntomessualueella sijaitsevasta omakotitalosta, joissa oli ollut hometta.

Homeet ovat pelottava vitsaus. Opettaja Pekka Nikkolalle niistä tuli kuuden vuoden pakkomielle. Suomen Kuvalehti raportoi vuonna 2006, kuinka Forssan ammatti-instituutin homevauriot tuhosivat hänen terveytensä.

Lue koko juttu: Sairas kertomus (Suomen Kuvalehti 40/2006; pdf)

Keskustelu

Niin tuo minun ”pakkomielteeni” on kestänyt jo 10 vuotta. Nyt on kaikki selvillä ja tuo selviäminen alkoi tuosta jutusta ”Sairas kertomus”, jossa oli komea kuva Aspergillus fumigatus -homeesta. Tästä muutaman kuukauden kuluttua Mediuutiset (maaliskuu 2007) kertoi, että huijaustahan nuo Työterveyslaitoksen Aspergillus fumigatus altistuskokeet ovat. Sitten meni muutama vuosi, kun Helsingin Sanomat kertoi tästä TTL:n huijauksesta etusivun uutisena:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Jopa+tuhansia+suomalaisia+on+testattu+turhaan+homeilla/1135257741838

Onko teistä kukaan huomannut tuosta SK:n yhdeksän sivun artikkelista, että laamanni Hirvonenhan siinä järjesti ensimmäisen poliittisen näytösoikeudenkäynnin sitten vuoden 1946 sotasyyllisyysoikeudenkäynnin? Kannattaa lukea se. Siinähän syytetään syytöntä ihmistä.

Terveysviranomaiset (KTL/STM/TTL) saivat jo 1990-luvun alussa selville, että kyse ei ole homeiden aiheuttamista ongelmista, vaan bakteerin solunsa ulkopuolelle erittämistä valkosoluille myrkyllisistä yhdisteistä. Asiasta päätettiin vaieta. Tuon vaikenemisen seurauksena viimeisten 35 vuoden aikana yli 100 000 suomalaista on kuollut ennenaikaisesti.

1990-luvun alussa päättyi suurvaltojen välinen ns. kylmä sota, jossa maamme oli tietysti häviäjän puolella. Kun poliittinen eliittimme oli siis häviäjän puolella, niin he päättivät aloittaa kemiallisen ja biologisen sodankäynnin omaa kansaansa vastaan. Tuloksena on hirvittävä määrä vainajia ja pysyvästi sairastuneita.

Kosteusvauriossa on aina aluksi melko vaaraton homevaihe, mutta ennen pitkää kosteudessa alkavat kasvamaan pääasiassa ns. grampositiiviset bakteerit, joista osa siis tuottaa pahoja solumyrkkyjä.

Kosteudella on pyrkimys myös haihtua ja vaurio usein kuivataan kokonaan. Tällöin syntyy bakteereista itiöitä ja samassa yhteydessä vapautuu vanhasta kuivuneesta bakteerisolusta mureiinia. Yhdessä mureiini ja solumyrkyt aiheuttavat melko vaarattomalta tuntuvan tulehduksen koko kehossa. Sen seurauksena syntyy helposti allerginen alveoliitti ja erilaisia syöpiä (rinta, keuhko, eturauhas, imusolmuke). Jo yksistäänkin mureiini voi aiheuttaa syöpää.

Mitä tässä meteliä åitämään. Homeen haita ovat olleet valistuneiulle selvillä iät ajat. Liika kosteus, tuuletuksen puute tuhoavat taloja. Siksi esi-isät tekivät talot irtokivien päälle tuulettuviksi ja postivat kuntan. 60-luvulla innsit, jotka halveksivat periinetietoutta, tekivät maaperustuksen ym. katstrofia aiheuttaen vahinkoja. Vastuussa ovat valtio, kunnat ja erilaiset neuvontajärjestöt, jotjka pakottiviat hyvän rakennustavan nimissä omaksumaan hulluutta.

Ei home kosteusvauriokohteessa terveyttä tuhoa.

Aluksi tietysti kosteisiin kohteisiin tulee homekasvustoa, koska homeitiöitä on kaikkialla. Niiden tehtävänä on muuttaa mullaksi kaikki kuollut orgaaninen aines, siksi homeitiöitä on kaikkialla valtavasti.

Kestää melko kauan, että kosteusvauriokohdassa alkaa kasvaa bakteerit. Olisi siis aikaa korjata kosteusvaurio. Näin ei kuitenkaan tehdä, koska terveysviranomaiset on määrätty vähättelemään kosteusvaurio-ongelmaa. Et saa yhdeltäkään lääkäriltä enää apua, kun ilmoitat hänelle epäilysi, että olet sairastunut kosteusvauriosta.

Kun bakteerit alkavat kasvaa kosteusvauriokohteessa, niin ne alkavat käyttää ravinnokseen ympärillään kasvavaa homekasvustoa. Tässäkään vaiheessa ei ole vielä mitään terveysvaaraa.

Vaara syntyy silloin, kun vesi joutuu kosketuksiin boorin kanssa. Booria on lasi- ja ekovillassa homeen- ja palonestoaineena. Sitä on myös Boracol nimisessä homeenestoaineessa. Samoin sitä on pyykinpesuaineissa vedenpehmentimenä.

Bakteerit pystyvät nyt valmistamaan, kun booria on saatavilla, ns. signaalimolekyylin (autoinducer-2), jonka avulla bakteerit kommunikoivat keskenään. Tämä signaalimolekyyli saa aikaiseksi bakteereissa sen, että ne alkavat tuottamaan myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita (depsipeptidi). Nämä depsipeptidit eivät liukene veteen eli ovat rasvaliukoisia ja ne lentävät vesihöyryn mukana mm. keuhkoihin. Ne pääsevät tietysti myös ihosta ja silmistä kehoon.

Kehossamme nämä myrkyt tuhoavat niitä tuhoamaan tulleita valkosoluja. Ne tuhoavat mm. ensilinjan puolustussoluja, joihin kuuluvat esim. NK-lymfosyytit. Immuunipuolustuksemme joutuu ottamaan käyttöön myös viimeisen puolustuslinjansa eli lymfosyytit. Mm. nämä erittävät sytokiinejä, jotka aiheuttavat tulehduksen koko kehoon, varsinkin keuhkojemme perifeerisiin osiin.

Kuten sanottu depsipeptidit tuhoavat valkosoluja. Se tapahtuu siten, että ne kuljettavat valkosolun sisältä kaliumia solun ulkopuolelle ja näin valkosolun mitokondrio lakkaa toimimasta. Nämä depsipeptidit sitten vapautuvat solun rikkouduttua uudelleen kehoomme. Niitä ei siis pysty kehomme poistamaan millään.

Näiden solumyrkkyjen myrkyllisyys monikymmenkertaistuu, kun bakteerit alkavat itiöimään. Tällöin vapautuu vanhasta bakteerin kuoresta mureiinia. Mureiini juuri vahvistaa depsipeptidien aiheuttamaa tulehdusta.

Jo pelkästään yksin mureiini aiheuttaa syöpää ja reumaa. Näin ollen, vaikka kosteusvauriomikrobit eivät olisi tuottaneet näitä myrkyllisiä depsipeptidejä, niin kosteusvaurio on vaarallinen. Kosteusvaurion kuivauksen aikana ei saisi olla lainkaan rakennuksessa. Kosteusvaurio olisi kuivattava ja korjattava jo homevaiheessa, jolloin ei pääse vielä muodostumaan mureiinia.

Tätä kosteusvaurion aiheuttamaa sairautta ei saa sotkea homeallergiaan, saati sitten astmaan. Tätä astmaa tyrkyttää varsinkin Työterveyslaitos.

Kosteusvaurion aiheuttama sairaus on keuhkorakkulatulehdus eli allerginen alveoliitti (lymfosytoosi). Tämä allerginen alveoliitti poikkeaa esim. homepölykeuhkosta siten, että homepölykeuhkossa on valkosolujen määrä koholla, koska ei ole näitä valkosoluja tuhoavia depsipeptidejä. Tyyypillisessä homepölykeuhkossa valkosoluja on n. 500 miljoonaa, kun taas kosteusvaurion aiheuttamassa allergisessa alveoliitissa tupakoimattomalla on vain n. 20 miljoonaa valkosolua litrassa keuhkojen huuhtelunestettä (BAL).

Kirjoitukseni tiedot perustuvat lähinnä Mirja Salkinoja-Salosen, Henrik Wolffin ja Helena Mussalo-Rauhamaan tekemiin tutkimuksiin.