Sairas kertomus – home voi tuhota talon ja terveyden

Kotimaa 18.8.2010 12:23
Homevaurio Kosteuden aiheuttamia jälkiä Laajasalon koulussa Helsingissä 29. helmikuuta 2008. Kuva Marja Airio / Lehtikuva.

Suomalaisessa mediassa on viime päivinä puhuttanut home. Pohjoismaiden suurin talotehdas Finndomo salasi VTT:n tutkimuksen, jossa yritystä varoitettiin talojen alapohjarakenteen homevaaroista.

Noin tuhannessa Älvsbytalon ja vähintään sadassa Finndomon valmistamassa
talopaketissa on käytössä määräysten vastainen rakenneratkaisu, uutisoi Aamulehti viikonloppuna.

Tämänhetkisten tietojen mukaan rakenteessa oleva virhe on synnyttänyt hometta useampaan uuhdekoon omakotitaloon. Syynä ovat talojen ryömintätilat, joiden pitäisi päästä tuulettumaan. Hometaloissa tuuletusluukut on tukittu, jolloin kosteus ei ole päässyt poistumaan.

Finndomo on luvannut tarkastaa kaikki valmistalonsa joko vuositarkastusten yhteydessä tai kun asiakkaat niin haluavat. Lupaus tehtiin sen jälkeen, kun mediassa uutisoitiin runsaasti kahdesta Hämeenlinnan asuntomessualueella sijaitsevasta omakotitalosta, joissa oli ollut hometta.

Homeet ovat pelottava vitsaus. Opettaja Pekka Nikkolalle niistä tuli kuuden vuoden pakkomielle. Suomen Kuvalehti raportoi vuonna 2006, kuinka Forssan ammatti-instituutin homevauriot tuhosivat hänen terveytensä.

Lue koko juttu: Sairas kertomus (Suomen Kuvalehti 40/2006; pdf)