Sähköinen valtio, eniten startuppeja ja loistavat Pisa-tulokset – Viro porhaltaa Suomen ohi

Vasta itsenäistynyt Viro ei huolinut Suomen ikiaikaista tiedonsiirtojärjestelmää vaan perusti sähköisen valtion.
Milka Valtanen
Kotimaa 11.1.2017 07:32

Suomalaiset pörhistelevät kotimaisen pelialan nousulla ja tuijottavat maailman eniten älypuhelimiaan. Silti Suomi jää teknologisessa kehityksessä jälkeen 25-vuotiaasta, 1,3 miljoonan asukkaan Virosta.
Viron teknologinen kehitys on ollut varsinainen jättiläisen digiloikka.

Kun maa 25 vuotta sitte…

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

”Viimeisen 20 vuoden aikana lasten määrä on laskenut vähemmän kuin opettajien, ja nyt kutakin opettajaa kohden on vain 12 lasta. Vielä parikymmentä vuotta sitten yhden opettajan kontolla oli noin 20 lapsen opetus.”

No sitten kyllä yhtälö ei toimi, joko lasten määrä on laskenut enemmän kuin opettajien tai sitten opettajaa kohden on nyt enemmän lapsia kuin ennen.

”Viro porhaltaa Suomen ohi”…
On varmasti osa-alueita, joissa Viro on joillain mittareilla Suomen edellä. Totuus on kuitenkin se, että löytyy huomattavasti enemmän yhteiskunnallisia osa-alueita, joissa Suomi on edelleen kaukana edellä ja ero kasvaa koko ajan. Korruptio on edelleen Virossa ongelma, pankkijärjestelmä on huomattavasti joustamattomampi kuin Suomessa, työlainsäädäntö on sekava ja palkkojen sivukulut ovat korkeammat kuin Suomessa, työmoraali yleisesti on heikko… Sosiaalijärjestelmässä on merkittäviä puutteita ja esimerkiksi vanhusten asema ei ole hyvinvointivalltion tasolla.

”Vasta itsenäistynyt Viro ei huolinut Suomen ikiaikaista tiedonsiirtojärjestelmää vaan perusti sähköisen valtion.” Mikä ihmeen ”ikiaikainen tiedonsiirtojärjestelmä”, ryhdyin miettimään, kunnes oivalsin, että kyse oli Helsingin kaupungin analogisesta puhelinkeskuksesta, johon liittyy yksi presidentti Toomas Hendrik Ilveksen vakiotarinoista. Näin hän itse asiasta kuultuna:

”Helsingin kaupunki oli vuonna 1979 ottanut käyttöön uuden – tuolloin uuden – puhelinjärjestelmän, joka oli tietenkin analoginen. Vuonna 1992 he olisivat halunneet luovuttaa tuon analogisen järjestelmän Virolle ilmaiseksi. Koska Virolta puuttui voimavaroja, arvelivat monet, että sehän on suurenmoista, saamme nykyaikaisemmat puhelimet. Virossa tuolloin käytössä ollut puhelinjärjestelmä oli peräisin vuodelta 1938. Ajattelin, että tätä ei saa tapahtua: ei saa juuttua eilisen päivän teknologiaan. Niinpä minun onnistui Washingtonin-suurlähettiläänä ajaa parin ihmisen kanssa ajaa läpi päätös, ettemme ota vastaa tuota ilmaista puhelinjärjestelmää, vaan teemme suuren investoinnin ja digitalisoimme puhelinjärjestelmämme. Se oli hallituksen parhaimpia päätöksiä.”

Kun legenda on muuttunut todeksi, siitä pitäen lehteen kirjoitetaan legenda, opetti elokuvaohjaaja John Ford. Virossa on ironinen sanonta: ”Yksikään hyvä työ ei jää rankaisematta”. Viron hallitus teki vuonna 1992 epäilemättä hyvän päätöksen. Helsingin kaupunki tuskin halusi olla paha, mutta koko Suomi on pääkaupunkinsa teosta häpeänsä ansainnut, yhä 25 vuotta myöhemmin ja ikiaikaisesti.

Varsinainen e-Viron, digitaalisen valtionhallinnon syntyhetki oli kahdeksan vuotta myöhemmin, 8. elokuuta 2000, kun maan hallitus kokoontui ensimmäiseen paperittomaan istuntoonsa vasta kunnostetussa Stenbockin talossa Toompealla.

Mitä lyödään vetoa, että Venäjä hakkeroi Viron ”edistyksellisen” nettiäänestyksen seuraavissa vaaleissa?