Entistä parempi työelämä

Työolotutkimus kumoaa töihin liittyviä sitkeitä myyttejä.

näkökulma 05.01.2018 06:00
Roope Uusitalo
avatar - 'Roope Uusitalo

Kun haluaa tietää, mitä tapahtuu tulevaisuudessa, kannattaa usein katsoa menneisyyteen. Menneisyydestä on oleellisesti parempaa dataa kuin tulevaisuudesta. Koska maailma muuttuu hitaasti, aikaisempia trendejä seuraamalla saa luotua hyvän ennusteen tulevaisuudesta.

Hitaasti muuttuu myös työ, ja siksi työelämän tulevaisuudesta kertoo eniten sen historia. Oma suosikkini työelämähistoriaa koskevien julkaisujen joukossa on Tilastokeskuksen Työolotutkimus. Tutkimuksessa haastatellaan edustavaa joukkoa palkansaajia. Monet kysymyksistä pysyvät samoina vuodesta toiseen ja tarjoavat siksi kattavan kuvan työelämän muutoksista. Tutkimusta on tehty noin viiden vuoden välein vuodesta 1977 lähtien. Viimeisin on vuodelta 2013, ja seuraavan aineistoa kerätään taas ensi syksynä.

 

Matkalle mahtuu melkoisia myllerryksiä. Mikrotietokoneet tulivat työpaikoille joskus 1980-luvun puolivälissä. Internetistä alkoi olla todellista hyötyä vasta 1990- luvun alkupuolella. Sähköposti tavoitti yliopiston ulkopuolisiakin ihmisiä 1990-luvun puolivälin jälkeen. Kännyköitäkään ei ennen 1990-luvun loppuvuosia monilla ollut.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori ja talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja.

Avainsanat
Sisältö