”Riittää, että ongelma tulee hoidetuksi”

Kotimaa 14.8.2007 12:59

Nesteen asemilla sakottaa parkkiyhtiö, johon kuluttaja ei saa yhteyttä.

parkcom

Suomessa on kaksi, lähinnä pääkaupunkiseudulla toimivaa yksityistä pysäköinninvalvontayhtiötä. Ne ovat tehneet kauppakeskusten ja muiden kiinteistönomistajien kanssa yksityisoikeudellisia parkkisopimuksia.

Neste Oil on yksi alueittensa valvontaa ulkoistaneista yhtiöistä. ParkPatrol-niminen firma valvoo yli kymmenen Nesteen huolto-, automaatti- ja diesel-aseman aluetta. Yhtiö haluaa estää niiden käytön pitkäaikaisina pysäköintipaikkoina.

”Asiakasvirran tulee kulkea ja tulijoille pitää taata parkkiruutu. Toivomme kaikkien noudattavan pelisääntöjä”, perustelee ketjupäällikkö Juhani Achrén Neste Markkinoinnista.

”Väärin pysäköidyt autot haittaavat polttoaineen toimituksia asemille, eikä meillä ole resursseja itsenäiseen valvontaan. Turvallisuus edellyttää, että säiliöautot voivat toimia esteettömästi. Tavarantoimitusten estyminen aiheuttaa myös lisäkustannuksia”, Achrén sanoo.

Autonomistajat ovat hämmästelleet, miten suhtautua tuulilasiin ilmestyneeseen, virallista maksumääräystä muistuttavaan lappuseen. Yksityisfirmat menettelevät kuten lain nojalla toimivat viranomaiset. Ne katsovat oikeudekseen periä maksua auton omistajalta tai haltijalta. Riippumatta siitä, kuka on auton ruutuun ajanut.

”Tässä on käytäntö ajanut lainsäätäjän edelle”, Achrén toteaa ja haluaa alalle samankaltaista lainsäädäntöä kuin esimerkiksi yksityiseen autokatsastukseen tai vartiointiin.

Toinen alalla toimiva firma, ParkCom on vienyt oikeuteen kolme tapausta, joissa autonomistaja on jättänyt maksamatta hänelle annetun maksukehotuksen. Helsingin ja Vantaan käräjäoikeuksien päätökset luonevat pelisääntöjä parkkibisnekseen.

Hämmennystä on lisännyt se, etteivät ParkPatrolin puhelin- tai nettiyhteystiedot ole julkisia. Maksullisesta palvelunumerosta saa kuunneltavakseen nauhan, missä todetaan, että maksukehotuksia koskevat valitukset tulee lähettää kirjallisina.

”Kukin yhtiö organisoi toimintansa parhaaksi katsomallaan tavalla. Meille riittää, että pysäköintiongelma tulee hoidetuksi sopimuksen edellyttämällä tavalla”, Achrén toteaa.
SK:n tietojen mukaan Nesteen sopimuskumppanin, ParkPatrolin pääomistaja on todettu ulosotossa varattomaksi.

”Siitä en ole tietoinen”, Achrén kuittaa ja jatkaa: ”Meillä on kuitenkin diili nimenomaan yrityksen kanssa ja sen asiat ovat OK-kunnossa.”

SK 32/2007