Reindeerspottingin tuottaja: Elokuvan korkea ikäraja on tekopyhää

Kotimaa 9.4.2010 17:00

Valtion elokuvatarkastamo antoi Reindeerspotting – pako joulumaasta -elokuvalle ikärajaksi K-18. Korkea ikäraja tuntuu tekopyhältä. Päähenkilö Jani on elokuvassa 19-vuotias ja kertoo aloittaneensa laittomien päihteiden käytön viisi vuotta aiemmin.

Tarkastamo kuvaili elokuvaa huumemyönteiseksi. Janillahan on välillä hauskaa.

”Onko Reindeerspotting hyvää huumevalistusta? On siinä tavallaan Turmiolan Tommi -tarina, mutta myös nautinnon hetkiä. Nekin ovat totta. Huumeiden käyttö on niin iso tabu, että pitäisi kai näyttää vain se kärsimyksen tila tai kommentoida erikseen kovaäänisesti, että tämä mitä nyt näytetään on väärin”, elokuvan ohjaaja Joonas Neuvonen miettii.

”Jos joku ostaa douppia, ei häntä sillä hetkellä itketä. Ei varmasti. Se on hyvä hetki. Kokonaiskuva on toinen, mutta kuka huumeita ostaisi, jos niistä ei käyttäessä tulisi hyvä olo?”

Oskari Huttu Kuva Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Tuotantoyhtiö Bronson Club vei ikärajan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tuottaja Oskari Huttu sanoo asian olevan periaatekysymys. Hänestä on kummallista, että 15-vuotiaat saavat katsoa fiktioelokuvia, joissa on huumeiden käyttöä, mutta koruton dokumentti kielletään alle 18-vuotiailta.

Reindeerspotting ei moralisoi, mutta narkomaanien maailma näyttäytyy siinä kierremäisesti yhä ahdistavammalta ja vaihtoehdottomammalta. Väitettä elokuvan huumemyönteisyydestä on vaikea sulattaa, koska ennen Euroopan nähtävyyksien kokemista Jania ilahduttaa ainoastaan huumeiden hankkiminen ja niistä puhuminen.

Koskettavin hetki on lopussa, kun Jani miettii, mitä elämältä toivoo. Naiivit haavekuvat ovat valtavassa ristiriidassa kemiallisen arjen kanssa.

Jani sanoo haluavansa pienen mökin, vaimon ja pari lasta. Hän haaveilee työpaikasta, jossa kävisi viitenä päivänä viikossa. Omasta pellosta ja pihaa ympäröivästä kiviaidasta. Jossain Etelä-Euroopassa, kaukana Rovaniemeltä.

Unelma riipaisee, koska se näyttää mahdottomalta.

”Nythän siitä on jo 50 prosenttia totta”, Jani sanoo Joonaksen kameralle Espanjassa, kun hän on kauempana kotoa kuin koskaan.

Janin katse on aneleva. Hän näyttää todella toivovan, että niin olisi – ja tietää ettei ole.

Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Aiheesta lisää

Reindeerspotting: Näin kohuttu kotimainen huume-elokuva syntyi (Suomenkuvalehti.fi 9.4.2010)

Reindeerspotting on tärkeimpiä kotimaisia dokumenttielokuvia (Suomenkuvalehti.fi 7.4.2010)

Onko Reindeerspotting ensimmäinen suomalainen K-18-elokuva? (Suomenkuvalehti.fi 11.3.2010)

Tuottaja Jesse Fryckman puskee haasteesta ja genrestä toiseen (Suomenkuvalehti.fi 11.2.2010)