Vihreiden kuntavaaliehdokasta epäillään romanialaisten parituksesta: kirjoitti tekaistuja työsopimuksia, vuokrasi asuntoja

Tampereen vihreiden puheenjohtaja kertoo kuulevansa rikostutkinnasta SK:lta. Epäilty itse kiistää syyllistyneensä paritukseen.
Politiikka 27.5.2021 21:31
Yrittäjän epäillään auttaneen naisia kiertämään koronapandemian takia maiden välille asetettuja matkustusrajoituksia. © Antti Aimo-Koivisto

Tamperelaista kuntavaaliehdokasta epäillään romanialaisten naisen laajamittaisesta parituksesta vuosina 2019–2021.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan epäilty on vihreiden ehdokas, yrittäjä Harri Pinola.

Hänen epäillään järjestäneen kymmenkunta romanialaisnaista Suomeen esiintymällä näiden työnantajana tai poikaystävänä ja näin auttaneen naisia kiertämään koronapandemian vuoksi Suomen ja Romanian välille asetettuja matkustusrajoituksia.

Lisäksi hänen epäillään vuokranneen heille prostituution harjoittamista varten vuokra-asuntoja ympäri Suomea.

Pinolan epäillään saaneen palkkioksi toiminnastaan ainakin ilmaisia seksipalveluja.

Suomessa seksin myyminen on laillista, mutta parittaminen on laitonta.

 

SK:n tietojen mukaan Pinolan epäillään kirjoittaneen naisille tekaistuja työsopimuksia, joiden mukaan heidän oli määrä tulla Suomeen siivoamaan epäillyn asuntoa tai toimimaan hänen assistenttinaan.

Naiset matkustivat Suomeen joko lentämällä tai laivalla Helsinkiin. Pinola oli esimerkiksi tekeytynyt tulijan poikaystäväksi, jolloin maahan pääsi seurustelusuhteen perusteella.

Kaikki naiset eivät onnistuneet pääsemään Suomeen, vaan matka tyssäsi rajalle tulijoiden epämääräisten selitysten takia. Suomen rajaviranomaisissa herätti huomiota se, että romanialaisnaisten matkatavaroissa oli suuri määrä kondomeita ja pitsialusvaatteita.

Pinolan epäilleen vuokranneen omiin nimiinsä asuntoja prostituutiota varten eri puolilta Suomea, muun muassa Porvoosta, Helsingistä, Lahdesta, Vaasasta, Rovaniemeltä ja Jyväskylästä.

Iso osa asunnoista vuokrattiin Forenom-majoitusyritykseltä.

SK:n tietojen mukaan yksi naisista olisi kertonut ansainneensa lähes 15 000 euroa työskenneltyään noin kuukauden ajan eri puolilla Suomea.

Tiedossa ei ole, joutuivatko naiset maksamaan osan ansioistaan parittajille.

 

Pinola kertoo SK:lle olleensa rikosepäilyn vuoksi äskettäin kaksi kertaa poliisikuulusteluissa.

Hän ei katso syyllistyneensä paritukseen.

”Ehkä siinä on väärinkäsitys. Maahantulossa olen toki heitä auttanut, mutta se ei mitenkään liity siihen, että muuten auttaisin heitä työskentelemään.”

Mutta eikö se ole auttamista työnteossa, jos naiset eivät olisi ilman apua edes päässeet maahan?

”Joo, kyllä kyllä.”

Hän kiistää saaneensa palveluistaan vastineeksi seksipalveluja, vaan mahdollisessa seksin harrastamisessa on ollut kyse kaveripohjalta tapahtuneesta toiminnasta.

Pinola sanoo, ettei olisi maaliskuussa 2021 ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi, mikäli olisi arvannut joutuvansa poliisitutkinnan kohteeksi.

Hän kertoo, ettei tullut ajatelleeksi koronapandemian aiheuttamia matkustusrajoituksia tai kansanterveydellisiä riskejä maahantuloja järjestäessään.

”Sitä riskiä en ole miettinyt kyllä ollenkaan, en ole ajatellut asiaa.”

 

Helsingin poliisista vahvistetaan SK:lle, että tällaisesta rikosepäilystä on suoritettu tutkinta kevään aikana. Esitutkinta on juuri valmistunut ja se on toimitettu syyttäjälaitokselle syyteharkintaa varten.

Tampereen vihreiden puheenjohtaja Mira Isomäki kertoo kuulevansa Pinolan rikosepäilystä SK:lta.

”Suhtaudumme tähän asiaan vakavasti ja olemme siitä yhteydessä puoluetoimistoon.”

Pinola ei ole ollut aiemmin ollut politiikassa, vaan tuli vihreisiin vasta kuntavaalien myötä.

”Haastattelimme kaikki ehdokkaat etukäteen, eikä hän tuonut tätä asiaa siinä esille. Jos asia olisi ollut tiedossa, hän ei olisi ehdokkaamme”, Isomäki sanoo.

Tampereen vihreät kertoo aikovansa lopettaa kaiken kampanjoinnin Pinolan puolesta. Ehdokaslistalta henkilöä ei voi tässä vaiheessa poistaa.