Vihreät haaveilevat kumouksesta: Demarit ja keskusta oppositioon – Kokoomuksen kanssa hallitukseen

Kun Touko Aalto valittiin johtoon, paluu hallitukseen tuli vihreiden päiväuniin. Puolue odottaa innokkaasti eduskuntavaaleja 2019.
Politiikka 8.9.2017 07:32
Teksti Heikki Vento – Grafiikka Hannu Kyyriäinen

Puheenjohtaja Touko Aalto (vihr) on seuraavan hallituspelin jokerikortti. Eduskuntavaalit ja neuvottelut uudesta hallituksesta vaikuttavat jo nyt kaikkeen päätöksentekoon: budjettiin, puheisiin ja kannanottoihin. Erityisen innokkaasti 2019 vaaleja odottaa puoluejohtonsa uusinut vihreät.

Vihreiden kannatus on kaksinkertaistunut vuoden 2015 eduskuntavaaleista, jolloin puolue sai 8,5 prosenttia äänistä. Tuoreimmissa mittauksissa vihreät on ollut kokoomuksen jälkeen toisena tai vähintäänkin tasoissa keskustan ja Sdp:n kanssa. Vihreistä on tullut uhka kannatusvaikeuksissa ja sisäisissä kiistoissa rypeville keskustalle ja sosiaalidemokraateille.

Puheenjohtaja Ville Niinistö nosti vihreät johtavaksi oppositiopuolueeksi Sdp:n rinnalle. Hän oli oppositiopolitiikan piski, joka iski kaikkeen mahdolliseen. Hallituspuolueiden puheenjohtajat pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) tiesivät, milloin lahkeet olivat vaarassa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu