”Vasta EU-jäsenyys nosti Suomen aidoksi länsieurooppalaiseksi valtioksi”

Saksan rooli oli ratkaiseva, kun Suomi neuvoteltiin EU:n jäseneksi, kirjoittaa EU-jäsenyysneuvottelija Pertti Salolainen.
Politiikka 2.1.2015 04:53
Pertti Salolainen

Ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen ja liittokansleri Helmut Kohl Bonnissa 1994. © Schambeck / Bundesbildstelle Bonn

Liittokansleri Helmut Kohlin iso nyrkki takoi pöytää, kun tapasin hänet Bonnissa 28.1.1994: ”Teen kaikkeni, että Pohjoismaat tulevat EU:n jäseniksi, ja Suomea kohtaan minulla on erityisen lämmin kohta sydämessäni.”

Olin pyytänyt Kohlilta tapaamista kokoomuksen puheenjohtajan ja Suomen EU-jäsenyysneuvottelijan ominaisuudessa keskustellakseni avainkysymyksistämme, kuten maataloudesta. Minulla oli mukanani lista niistä Suomen kriittisimmistä EU-jäsenyyden tavoitteista, jotka olivat vielä auki neuvotteluissa.

Mielenkiintoista oli, että Kohl halusi käydä neuvottelun hyvin kahdenkeskisenä niin, että paikalla oli lisäksemme vain hänen ulkopoliittinen neuvonantajansa Joachim Bitterlich. Edes mukanani ollut Suomen suurlähettiläs Kai Helenius ei päässyt neuvottelutilaan.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu