Touko Aalto vihreiden johtoon selvin numeroin – Kadonneita ääniä metsästettiin Helsingistä asti

Kovassa nosteessa oleva Maria Ohisalo oli lähellä pudottaa Emma Karin ratkaisevalta laskentakierrokselta.

Emma Kari
Teksti
Tuomo Lappalainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi valittiin alkuillasta 17. 6. Tampereella jyväskyläläinen Touko Aalto, 33.

Aalto oli kisassa hienoinen ennakkosuosikki, mutta voitto toisesta kärkeen povatusta ehdokkaasta, helsinkiläisestä Emma Karista, tuli lopulta odotettuakin selvemmin numeroin. Ratkaisevassa äänestyksessä hän sai 3 489 ääntä Karin 2 111 ääntä vastaan.

Valinnassa käytettiin niin sanottua siirtoäänivaalitapaa, jota suomalaisista puolueista on kokeillut myös vasemmistoliitto. Siinä äänestäjät panevat ehdokkaat paremmuusjärjestykseen, ja jokaisella laskukerralla vähiten ääniä saanut karsiutuu pois.

Häntä kannattaneiden äänet siirtyvät sitten jäljellä oleville ehdokkaille äänestyslippuihin merkityn järjestyksen mukaan, kunnes jollakin on yli puolet äänistä.

Aallon voitto varmistui vasta viimeisellä mahdollisella eli viidennellä laskentakierroksella, mutta hän johti laskentaa alusta asti turvallisella erolla.

Muidenkaan ehdokkaiden osalta äänestys ei juuri tuonut yllätyksiä. Kuusikon tuntemattomin, kuusamolainen Mika Flöjt, putosi ensimmäisenä, ja hänen jälkeensä karsiutuivat Olli-Poika Parviainen, Krista Mikkonen ja Maria Ohisalo tässä järjestyksessä.

Ensimmäisessä laskennassa, jossa kaikki ehdokkaat olivat vielä mukana, Aalto sai 2046 ääntä ja Kari 1269. Kovassa nosteessa oleva Ohisalo hengitti kaikilla kierroksilla aivan Karin niskaan ja putosi lopulta viidenneltä laskentakierrokselta vain runsaan 70 äänen erolla.

Jäsenäänestyksestä tuli lopulta sekoilu vailla vertaa.

Aallon valinnan uumoillaan johtavan siihen, että vihreiden oppositiopolitiikka muuttuu jatkossa piirun verran yhteistyöhakuisemmaksi.

Siinä missä väistynyt puheenjohtaja Ville Niinistö on haastanut hallitusta 24/7 kaikissa mahdollisissa kanavissa, Aalto on antanut ymmärtää pitävänsä ovet auki kaikkiin suuntiin.

Kehä kolmosen ulkopuolisen Suomen edustajana hänellä arvellaan olevan myös hyvät mahdollisuudet laajentaa vihreiden kannatusta uusille alueille ja uusiin ryhmiin.

Toisin kuin perussuomalaisissa viikko sitten, vihreissä puheenjohtajakamppailu ei juuri repinyt puoluetta.

Pahin särö repesi jo ennen varsinaisen kampanjan alkua, kun Outi Alanko-Kahiluoto syytti Niinistöä Karin suosimisesta ja jättäytyi syrjään. Sen sijaan itse kampanjan aikana ehdokkaiden väliltä sai hakemalla hakea linjaeroja.

Kiitospuheessaan Aalto kehui puoluetta “joukkueeksi, jossa jokainen on merkityksellinen” ja lupasi muille ehdokkaille pitävänsä näiden “näkemykset, tunteet ja painotukset” sydämessään.

 

Vihreiden jäsenäänestyksestä tuli lopulta sekoilu vailla vertaa.

Tulosten piti alun perin valmistua jo kahdelta iltapäivällä. Laskenta kuitenkin venyi ja venyi, kunnes lopulta kello viiden aikaan puoluesihteeri Lasse Miettinen kävi kertomassa, että 400 ääntä oli unohtunut ”inhimillisen virheen” takia Helsinkiin, mistä ne piti käydä hakemassa.

Ääntenlaskusotku pani koko puoluekokousaikataulun uusiksi, sillä muitakaan henkilövalintoja ei voitu tehdä ennen puheenjohtajan nimen selviämistä. Osa vihreistä otti sentään tiedon vastaan huumorilla – vitsaillen esimerkiksi, että oli ainakin hyvä, ettei kokous ollut Rovaniemellä.

Jäsenäänestyksessä annettiin yhteensä 5 778 ääntä, eli kaksi kolmasosaa vihreistä otti siihen osaa. Helsinkiin unohtuneet äänet muodostivat noin seitsemän prosenttia koko äänipotista.