Sotesta tulee veronmaksajille jättilasku: Pelkkiin potilastietojärjestelmiin kuluu ainakin 3,3 miljardia euroa, säästöt epävarmoja

Pelkästään hyvinvointialueiden ICT-muutoskustannuksiin arvioidaan kuluvan vähintään 600 miljoonaa euroa. Vuosina 2021 ja 2022 rahaa käytetään noin 220 miljoonaa euroa.
Politiikka 14.7.2021 07:27
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen täysistunnossa 23. kesäkuuta.
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen täysistunnossa 23. kesäkuuta. © Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa juhannuksen alla 23. kesäkuuta 2021. Historiallinen uudistus saatiin maaliin 15 vuoden veivauksen jälkeen.

Uusi laki järjestelee täysin uudelleen suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen. Järjestämisvastuu siirtyy kunnilta niin kutsutuille hyvinvointialueille.

Seuraavat 2–5 vuotta ovat soten onnistumisen ja toiminnan kannalta ratkaisevassa asemassa. Miten jättimäisen uudistuksen muutostyö ja toimeenpano onnistuvat uusilla hyvinvointialueilla, Helsingissä ja HUS-alueella?

Valtavan systeemin ”räjäyttäminen” ja uudelleen suunnittelu sekä rakentaminen vaativat suuren määrän osaamista, hyvää johtamista ja rahaa. Merkittäviä rahareikiä ovat erilaiset terveydenhuollon tietojärjestelmät. Suomen Kuvalehti kävi läpi valtiovarainministeriön tekemiä arvioita ja selvityksiä niiden kustannuksista.