Sipilän hallituksen aktiivimalli kaunistelisi työttömyystilastoja: Tunti töitä viikossa tekee ihmisestä työllisen

”On mahdollista, että tieto näkyy tilastossa osa-aikaistyöllisten määrien kasvuna”, sanoo Tilastokeskuksen aktuaari.
Mikko Niemelä
Politiikka 4.1.2018 10:43
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen aktiivimallia on parjattu lähes joka puolelta. Kansalaisaloite.fi-palvelussa yli 98 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jonka mukaan hallituksen tekemä laki olisi kumottava. Aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, jos henkilö ei kolmen kuukauden ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

En edes muista sellaista aikaa, jolloin työttömyystilastoja ei olisi kaunisteltu. Tällä kertaa hallitus vaan oli niin typerä, että törmäytti aktiivimallinsa täytäntöönpanon päin perustuslakia, jolloin asia nousi päivänvaloon.

Sinänsä huvittavaa, että keskustalainen Kurvinen nosti tämän aktiivimallin perustuslakikissan pöydälle. Juuri se, ettei työllisyyspalveluiden saatavuus ole yhdenvertaista koko Suomessa, tekee aktiivimallin käytännön toteuttamisesta perustuslain vastaista.

Hallitus siis käytännössä rysäytti kustannukset, tai vastuun perustuslain rikkomisesta kuntien niskaan, vastoin kaikkia vaalilupauksia. Tämä hallitus on ollut tyypillinen kepulaisten johtama hallitus, kaikki tehdään peräpää edellä. Päätökset ovat silkkaa silppua, jossa eri asioilla ei ole mitään todellista yhteistä nimittäjää. Kun lakia aletaan soveltamaan, todetaan ettei tästä takkia tullutkaan ja sitten paikataan, paikataan….

Jos työttömän puoliso ostaa muutaman tunnin kuukaudessa yhteisen kodin siivousta työttömälta käyttäen Eezyä tai Ukkoa niin mitä tapahtuu? Työtön lakkaa olemasta työtön ja muuttuu osa-aika työtä tekeväksi ? Muutama kymppi menee sivukuluihin, mutta vähemmän kuin 5% työttömyyskorvauksesta. Lisäksi todennäköisesti vältää karenssin ja uhkaavat muut naurettavat työllistämistoimet.

Jos mallista ei ole muuta hyötyä, niin ainakin Sipilä ja Orpo voivat oikeuttaa jatkonsa kehumalla saavuttaneensa kuuluisan seitsemänkymmenenkahden prosentin työllisyysasteen. Tosin työttömyysaste on edelleen kymmenen pinnassa ja maassa kolmesataatuhatta työtöntä. Mutta ei anneta sen häiritä.

Voisiko kansanedustajan pestiä muuttaa siten, että sen saa halutessaan luovuttaa työttömälle, joka kognitiivisissa testeissä pärjää yhtä hyvin kuin kansanedustaja , tai lakkauttaa kokonaan, ja kunkin alan ammattilaiset, eli tutkijat päättäisivät asiat.

Loppuisi vartiaisen, mykkäsen, oululaisen pirisen ym vihapuhe ja halveksunta työttömiä kohtaan, johon kukaan ei puutu, ei media, ei poliisi, eivät äänestäjät.

Vai onko työpaikoissa kyse vain verkostoista, suhteista, hyvä veli kerhoista, elinkeinoelämän ja yrityseliitin etujen takaamisesta, ja tätä kautta oman leivän päällisten jatkumisen varmistamisesta.

Voisin ottaa suurimman suurisuun ja öykkärin, vartiaisen pestin vastaan. Kiitos.

Kaikille suurisuille on annettava osa, jota he pilkkaavat, työttömän osa.

Kun vuoden 52 viikkoa jaetaan neljään tarkastelujaksoon, niin kukin on 13 viikkoa. Saadakseen 18 tuntia per jakso on työskenneltävä enemmän kuin tunti viikossa: lähes 1,5 tuntia!

Kotitaloùstyön osalta ”tappioksi” tulee 100 euron omavastuu yksityishenkilön palkkaamisesta…johonkin puuhaan. Kun laskennallinen perustyökkäriläisen, umpipassiivin menetys olisi vuositasolla noin 312 euroa, niin hän voi maksaa sen satasen työn teettäjälle käteisellä takaisin – ja ”netota” 212 euroa (jääden ilman sanktioita). Erikseen on Kelan ja työttömyyskassojen pohdittava paljonko henkilöresursseja kannattaa suunnata tarkastamaan, josko naapurin ikkunat on todellakin pesty tai koirat kusetettu.

Julkisuudessa useimmiten sotketaan ihmiset ja henkilötyövuodet, joita aktivointilain perusteluiden mukaan pitäisi kertyä 8000-12000.

Jos otetaan vaikkapa 10 000 htv:tta, ja tiedetään yhden htv:n tehtyjen tuntien (noin 1500) täyttyvän noin 20 minimisuoritusaktivoidulla (72 h/vuosi), niin työtehtäviin osallistuu potentiaalisesti jopa 200 000 ihmistä. Totta kai tämä heijastuu myös Tilastokeskuksen dataan.