Presidentin kanslia torjuu moitteet kriittisten kirjailijoiden sorsimisesta – ”Mahdollista ottaa yksi keskustelija lisää”

Presidentin viestintäpäällikön mukaan Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen eivät ole edes pyytäneet presidenttiä keskustelemaan kirjastaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. © JUSSI NUKARI / LK

Tietokirjailija ja toimittaja Lauri Nurmi on paheksunut sitä, että häntä ja Matti Mörttistä ei otettu mukaan Turun kirjamessujen keskusteluun, johon presidentti Sauli Niinistö osallistuu.

Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen vahvisti aamulla Suomen Kuvalehdelle, että ehdotus esityskokonaisuudesta oli tullut presidentin kansliasta ja se oli hyväksytty sellaisenaan.

Nurmen ja Mörttisen kriittinen ja runsaasti keskustelua herättänyt kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra julkaistiin loppukesästä 2018.

Niinistön lisäksi keskustelussa on mukana kaksi presidenttikirjojen tekijää eli Tuomo Yli-Huttula ja Risto Uimonen.

Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen kertoo, että Niinistöä oli jo aiemmin tänä vuonna pyydetty avaamaan kirjamessut Viron presidentin Kersti Kaljulaidin kanssa.

Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut, koska Kaljulaid ei osallistukaan tapahtumaan.

Makkonen perustelee kanslian ideoiman keskustelun kokoonpanoa sillä, että Yli-Huttulan kirja on tämän vuoden kolmesta Niinistö-teoksesta ainoa, johon presidentti on itse antanut haastattelun.

”Yli-Huttulan kanssa oli ollut puhe, että siitä kirjasta olisi hyvä keskustella jossain kirjamessuilla. Yli-Huttulan kirja keskittyy nimenomaan presidenttikauteen.”

”Sitten presidentti oli miettinyt, että olisi hyvä saada toinen keskustelija vielä. Koska myös Uimosen kirja keskittyy presidenttikauteen ja niihin tapahtumiin, hän ajatteli, että Uimonen olisi hyvä toinen keskustelija.”

”Suurimpaan osaan haastattelupyynnöistä vastaamme, että ei valitettavasti onnistu.”

Makkonen korostaa, että Nurmen ja Mörttisen kirja käsittelee enemmän henkilöhistoriaa kuin presidenttikautta. Presidentillä oli Makkosen mukaan myös tiedossa, että Nurmella ja Mörttisellä on messuilla oma keskustelu Niinistön tilaisuutta edeltävänä päivänä.

”He eivät koskaan ole pyytäneet presidenttiä keskustelemaan kirjasta.”

Makkonen väläyttää, että kanslian ideoimaan keskusteluun voisi olla mahdollista ottaa yksi keskustelija lisää.

”Sitten se fokus vähän muuttuisi, koska tässä oli nimenomaan tarkoitus puhua presidenttikaudesta. Voivathan hekin siitä puhua.”

Nurmi on sanonut, että tapahtumaketju herättää hänessä ”syvän ja vakavan huolen suomalaisen demokratian tilasta”.

Mörttinen puolestaan valitti Iltalehdessä sitä, että presidentillä ei ole aikaa Aamulehden haastattelulle.

”Presidentillä ei ole koko syksynä aikaa Aamulehdelle tai ei ainakaan Aamulehdelle sellaiseen haastatteluun, jota olisivat tekemässä Lauri Nurmi ja allekirjoittanut”, Mörttinen totesi.

Makkosen mukaan kaksikkoa ei ole sorsittu kriittisen kirjan takia.

”Haastattelupyyntö ei edes liittynyt heidän kirjaansa. Suurimpaan osaan haastattelupyynnöistä vastaamme, että ei valitettavasti onnistu.”