Postin lakko on kiusallinen demareille

Riitaan ovat sotkeutuneet sekä sosiaalidemokraattien vetämät ammattiliitot että valtio, jossa ratkaisijan paikalla on omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero saapuu eduskunnassa 2. lokakuuta 2019.
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero pohtii ratkaisua Postin ongelmiin. © JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Maanantaina alkaneen postilakon asetelmat ovat poikkeuksellisen vaikeat. Perinteisen työnantajien ja palkansaajien vastakkainasettelun lisäksi kiistaa mutkistavat palkansaajajärjestöjen keskinäiset jännitteet ja jakelualan murros.

Postin palkkaneuvottelut ovat aiheuttaneet säröjä ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n ja sosiaalidemokraattien riveihin. Puheenjohtaja Heidi Niemisen (sd) johtaman Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun ja Postin selkkaukseen on sotkettu Teollisuusliitto, jota on syytetty jäsenistön kalastelusta.

Teollisuusliitto, jonka puheenjohtaja on niin ikään sosiaalidemokraatti Riku Aalto, on kiistänyt väitteen jyrkästi. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd) ei ole ainakaan julkisesti ryhtynyt sovittelijaksi.

Posti siirsi 700 lähinnä pakettikeskusten työntekijää Postin ja Paun sopimuksesta Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimukseen.

Pau vastusti ehdotusta, koska se pelkää, että vaihdoksen vuoksi työntekijöiden palkat laskisivat Postin lupaaman kahden vuoden siirtymäajan jälkeen. Liiton arvion mukaan palkanalennus olisi jopa 30–50 prosenttia.

Toinen kauhukuva on se, että myöhemmin noin 29 000 jäsenen Paun kaikki 10 000 jakajaa siirrettäisiin Teollisuusliiton sopimuksen piiriin. Se vaarantaisi kutistuneen Paun olemassaolon itsenäisenä ammattiliittona.

Postin ja Paun sopimusten historia juontaa aikaan, jolloin Postilla oli hallussaan monopoli kirjeiden ja pakettien jakelussa. Nykyään alalla on useita sopimuksia, joita Paun ja Teollisuusliiton lisäksi on tehnyt Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, jonka puheenjohtaja on Marko Piirainen (sd).

Aallon ja Niemisen lisäksi kolmas keskeinen sosiaalidemokraatti on kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, jonka tehtäviin kuuluu valtionyhtiö Postin omistajaohjaus. Paateron vastuulla on osaltaan ratkaista Postin ongelmat.

Kesällä Paatero keskeytti Postin yrityksen siirtää 700 työntekijää heikompaan sopimukseen. Hänen mielestään työehtosopimuksen vaihdoksesta on sovittava normaaleissa palkkaneuvotteluissa.

Vaikka Posti kuuluu puoluetoveri Paaterolle, pääministeri Antti Rinne (sd) ei malttanut pysyä sivussa vaan hämmensi kiistaa. Hän ehdotti, että Teollisuusliiton sopimukseen siirrettäville maksettaisiin kertakorvaus. Esitys ei kelvannut työntekijöille.

Postin ongelmana on monopoliaseman menettäminen ja vanha työehtosopimus. Sen työehtosopimus on työntekijöille kilpailijoitaan selvästi edullisempi.

Paateron on tarkoitus selvittää, miten Postin toiminta olisi tarkoituksenmukaista järjestää. Tiedossa on vain se, että Rinteen hallitus ei vie Postia pörssiin.

Postia edustavan Palvelualojen työnantajaliiton Paltan ja Paun edustajien on tarkoitus tavata seuraavan kerran keskiviikkona 13. marraskuuta. Neuvottelua johtaa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala.

 

Juttua muutettu 20.11.2019 klo 11.12. Täsmennetty aikamuotoja.

Sisältö