Politiikan vuosi 2013: kakkara, natsitervehdys ja Hautalan ero

Poliitikot järjestivät kansalle runsaasti sirkushuveja.
Politiikka 30.12.2013 14:00
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitteli tekemäänsä politiikan kakkaraa keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajalle Anne Kalmarille lauantaina 2. helmikuuta 2013. © Markku Ulander / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö avasi vuoden 2013 virkakautensa ensimmäisellä uudenvuodenpuheella. Puheesta jäi jälkipolville yksi termi: oleskeluyhteiskunta. Niinistö totesi  kaiken työn olevan arvokasta ja kritisoi niitä, joiden mielestä Suomi on "oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän".

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lanseerasi suomalaisille uuden politiikan käyttöesineen: kakkaran. Hän oli rakentanut kakkaran joululomalla autotallissaan ja esitteli sitä kannattajilleen helmikuussa keskustan politiikka- ja toimintapäivänä. Vanerisen kakkaran avulla Sipilä havainnollisti julkista taloutta, talouskasvua, huolenpitoa ja vastuunottoa.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman moitti Sipilän talouslinjauksia toteamalla, että "kakkara pyörii niin nopeasti, ettei edes sen keksijä pysy vauhdissa mukana". Liekö kakkaran tai jonkun muun ansiota, Sipilä on kuitenkin onnistunut nostamaan puolueensa ylivoimaiseen gallup-johtoon.