Ydinvoimasta on oltava yhtä mieltä

Pääministeri panee energiapolitiikassa keskustan ja vihreät ahtaalle. Turpeen tuki poistuu, ydinvoima pysyy.

Pääministeri Antti Rinne työhuoneessaan Kesärannassa sunnuntaina 29. syyskuuta.
Pääministeri Antti Rinne työhuoneessaan Kesärannassa sunnuntaina 29. syyskuuta. © Marjo Tynkkynen

Energiaverotuksen uudistaminen ja ydinvoima ovat pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan hallituksen aseita, joilla se torjuu ilmastonmuutosta. Rinteen keinot saattavat hirvittää sosiaalidemokraattien hallituskumppaneita, erityisesti keskustaa ja vihreitä.

Hallitusohjelmassa ensi vuodelle ajoitetusta energiaverotuksen uudistuksesta voi tulla tiukka vääntö. Rinne lupaa, että hallitus poistaa polttoturpeen verotuen, joka on keskustalle erittäin herkkä asia.

Hallituksen tavoitteena on tehdä Suomesta hiilineutraali maa vuoteen 2035 mennessä. Se ei Rinteen mielestä onnistu ilman ydinvoimaa.

Siksi hallituksen on yksimielisesti tuettava Fortumin Loviisan laitoksen jatkolupaa ja Fennovoiman Pyhäjoen voimalan rakennuslupaa, jos sellaiset tulevat hallituksen päätetäviksi.

Rinteen vaatimus yksimielisestä päätöksestä panee ydinvoimaa perinteisesti vastustaneet vihreät lujille. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) on vähätellyt ydinvoiman merkitystä, kun Suomi vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Fennovoiman hanketta hän on arvostellut tyhmäksi, koska siinä on yhtenä omistajana yhtiö, joka edustaa Suomessa venäläistä Rosatomia.

Sisältö