Kestävyysvaje meni muodista

Vaalien alla huoli julkisesta taloudesta on pudonnut keskusteluista.

näkökulma 22.03.2019 06:00
Roope Uusitalo
OUTI KAINIEMI
OUTI KAINIEMI

Nyt toimitusministeristöksi muuttuneen hallituksen ohjelman keskeinen osa oli julkisen talouden tasapainottaminen. Hallitusohjelmassa velkaantuminen luvattiin lopettaa ja kestävyysvaje kattaa säästöillä ja rakenteellisilla uudistuksilla.

Ensimmäinen tavoite on toteutunut, osin hallituksen toimien ja osin kansainvälisen noususuhdanteen ansiosta. Julkisen sektorin alijäämä on jo lähellä nollaa. Julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on ollut laskussa jo vuodesta 2016 lähtien ja alenee ennusteiden mukaan edelleen.

Sen sijaan julkisen talouden kestävyysvaje ei juuri ole pienentynyt. Iso osa kestävyysvajeesta oli tarkoitus kattaa kaatuneen sote-uudistuksen avulla. Tämä tuskin oli kovin realistista, mutta nyt ei enää mahdollistakaan.

 

Eduskuntavaalien alla murheet julkisen talouden tilasta eivät enää ole kovin muodikkaita. Gallupien tulevaksi pääministeriksi ennustama Antti Rinne (sd) ei halua leikkauslistoista kuullakaan. Helsingin Sanomien haastattelussa (28.2.) Rinne toteaa, että talous ei voi ohjata kansakunnan tulevaisuutta eikä valtiovarainministeriön kamreereilla ole oikeutta kertoa, mihin meillä on varaa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Roope Uusitalo
Roope Uusitalo

Kirjoittaja on julkistalouden professori Helsingin yliopistossa.

Sisältö