Keskustan pitkäaikaiset vaikuttajat avautuvat: ”Puolueen romahdus ei ole paha uni”

Essee: Keskustan tilanne on juuri niin tukala kuin miltä se näyttää. Puolueen identiteettiä on terävöitettävä niin, että se saa takaisin sekä entisten äänestäjiensä että sympatisoijiensa luottamuksen.
Politiikka 8.8.2019 07:30
Kanava
Keskustan puheenjohtajisto Juha Sipilä, Hannakaisa Heikkinen, Juha Rehula ja Katri Kulmuni seurasivat ääntenlaskun edistymistä eurovaaleissa toukokuun 26. päivänä 2019. © Markku Ulander / Lehtikuva

"Ei ole keskustalle kunniaksi, jos sen edustajat näyttävät keskustelussa asettuvan törsäämisen ja tärväämisen puolelle silloin, kun punnitaan talous- ja luontoarvojen kestävää tasapainoa", kirjoittavat Seppo Kääriäinen, Ossi Martikainen ja Pekka Perttula Kanava-lehdessä 5/2019.

Suomen Kuvalehti julkaisee artikkelin kokonaisuudessaan.

 

Suomen Keskusta r.p. kärsi huhtikuussa 2019 historiansa suurimman eduskuntavaalitappion ja sai itsenäisyyden ajan huonoimman eduskuntavaalituloksensa. Edellisiin vaaleihin verrattuna puolue menetti 202 298 äänestäjää, ja kannatus laski 7,3 prosenttiyksikköä.

Vaalituloksen ja keskustan tilan arviointi on antanut odottaa itseään. Lähinnä on neuvottu odottamaan, ehkä sen vuoksi, että syksyn puheenjohtajavalinta pyyhkisi painajaiset pois. Keskustan tappion syyt ja toiminnan korjaustarpeet ovat kuitenkin niin ilmeisiä, että odottelu ei niihin auta eikä niitä korjaa.