Kaivosvero: Keskusta ja teollisuus vetivät yhtä köyttä, vihreät pelkäävät tulleensa vedätetyksi – ja voivat olla oikeassa

Uutisanalyysi: Moni vihreä on pettynyt kaivosveron ”kuntamalliin”.
Politiikka 10.9.2021 14:27
Sisäministeri Maria Ohisalo keskustelee Greenpeace-järjestön edustajien kanssa saapuessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 8. syyskuuta 2021. © Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marinin (sd) budjettiriihessä oli paljon tuttua ja vanhaa, mutta myös uutta. Yksi uusi päätös liittyy kaivosteollisuuteen ja sen verotukseen.

Suomessa otetaan käyttöön kaivosvero vuonna 2023.

Verosta on puhuttu vuosikausia. Moni kansanedustaja, luonnonsuojelija tai mökkirantansa vesistä huolestunut on vaatinut ”jotain tolkkua” Suomen kaivospolitiikkaan.

Kaivosveron luominen on ollut yksi keino, joka voisi lisätä kaivosteollisuuden hyväksyttävyyttä. Metallit ovat ainutlaatuisia ja arvokkaita, niistä on haluttu valtiolle suurempi hyöty.

Veron toteutuminen ei ollut aivan läpihuutojuttu.

Marinin hallitusohjelmaan kirjattiin vuonna 2019, että kaivosveroa aiotaan ainoastaan selvittää. Hallitusohjelmassa todettiin sen sijaan lupauksenomaisesti, että kaivosten sähköveroa kiristetään.