Järjetön Jäämeren ratahanke: Ministeri Berner jatkaa selvitystä, vaikka rata on todettu kannattamattomaksi

”Jäämeren rata on tulevaisuuden hanke, mutta sen mahdolliseen toteuttamiseen tulee varautua ajoissa”, ministeri perustelee.
Politiikka 14.3.2018 15:35
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja julkisti Jäämeren radasta tehtyjen selvitysten tulokset perjantaina 9. maaliskuuta 2018.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja julkisti Jäämeren radasta tehtyjen selvitysten tulokset perjantaina 9. maaliskuuta 2018. © VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) jatkoselvittää miljardeja maksavaa Jäämeren rataa, vaikka koko hankeen hyödyt on todettu vähäisiksi.

Asia käy ilmi liikenneministeriön itsensä tilaamasta selvityksestä, jonka ovat laatineet konsulttiyhtiö Rambollin tutkijat.

Liikenneministeriö tiedotti 9. maaliskuuta, että se on valinnut jatkoselvitettäväksi Oulun, Rovaniemen ja Norjan Kirkkoniemen kautta Jäämerelle kulkevan ratalinjauksen. Ratalinjaus maksaisi noin kolme miljardia euroa. Suomen osuus kustannuksista olisi kaksi miljardia euroa ja Norjan noin miljardin.

Pitkähkössä tiedotteessa konsulttiselvityksen tulokset on mainittu yhdellä lauseella: ”Laadituilla kuljetusennusteilla kaikki linjausvaihtoehdot ovat yhteiskuntataloudellisesti kannattamattomia.