Tulossa vihreä kansanrintama

Hiipuva talouskasvu ja työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin on uudelle hallitukselle hankala yhdistelmä.

Politiikka 08.05.2019 11:49
Teksti Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento Kuvat Marjo Tynkkynen
Keskustan Juha Sipilä ja Sdp:n Antti Rinne hallitusneuvotteluja koskevassa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 8. toukokuuta 2019.
Keskustan Juha Sipilä ja Sdp:n Antti Rinne hallitusneuvotteluja koskevassa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 8. toukokuuta 2019.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne alkaa koota Suomeen viiden puolueen – Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n hallitusta.

Kysymyksessä on nykyaikaistettu versio vanhasta kansanrintamasta, jonka muodostivat maalaisliitto-keskusta, sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliiton edeltäjä Skdl kommunisteineen.

Kaavaillulla hallituksella on eduskunnassa tukeva enemmistö: 117 paikkaa. Rinteelle on erityisen tärkeää, että kumpikaan pienimmistä puolueista, Rkp tai vasemmistoliitto, ei voi yksin viedä siltä enemmistöä lähtemällä pois. Neljän puolueen sinipunassa kaikilla puolueilla olisi ollut vaa’ankieliasema.

Demarien kannalta kansanrintamapohjassa on myös se hyvä puoli, että siinä se on hallituksen selvästi suurin puolue. Jos Rinne olisi päätynyt kokoomukseen, hallituksessa olisi kaksi melko tasavahvaa suurta puoluetta.

Sisältö