Sipilän hallituksen suosio romahti – Pärjännyt huonommin kuin Kataisen sixpack-ministeristö

Sipilän vaikeudet eivät ole juuri syöneet keskustan kannatusta.
Heikki Vento
Politiikka 30.12.2016 12:38
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen alku on sujunut kansan mielestä huomattavasti heikommin kuin haukutun pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen ministeristön ensimmäiset kuukaudet vuonna 2012. Helsingin Sanomat tilaa säännöllisesti TNS-gallupilta mittauksia hallituksen j...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Onneksi Sipilän ei tarvitse välittää tuon taivaallista kannatusluvuista vaan pystyy rauhallisesti laittamaan uudistukset maaliin. Siinä hän eroaa virkapoliitikosta, virkapoliitikon pitää miettiä jatkokauttaan ja sen vuoksi sellainen johtaja on koko ajan halvaantunut, Sipilän ei tarvitse miettiä jatkokautta vaan voi keskittyä uudistusten läpiviemiseen.

Minun uskoni Sipilään on koko ajan vain vahvistunut, nyt on oikea mies ruorissa. Asioita syntyy ja päätöksiä tulee. Pitääkin tulla kun meni muilta niin kauan ihmetellessä.

Sipilä tekee sen, mikä jäi tekemättä Kaltaisesta. Suomella on taas vaihteeksi herraonnea,ulkopolitiikka on se johonka isketään seuraavaksi.

Samat sanat,siihen nähden miten paljon media on nähnyt vaivaa
saadakseen Sipilän maineen mustattua niin ainakin keskustalla menee tasaisen varmasti.

Sanokaa nyt kepufanit mitä on saatu aikaan. On peruttu lähes kaikki hallitusohjelman perusteella tehdyt lakiesitykset. Lisäksi on saatu oikeuskanslerin moitteet huonosta (perustus)lain valmistelusta. Kuvaavaa on Sipilän hallitukselle työ- ja oikeusministerin töiden yhdistäminen perussuomalaiselle, jolle lakikirja lienee tuntematon opus.
No jotain on saatu. Puoli miljardia on kaadettu Talvivaaran ihmeeseen ja perustettu 18 maakuntaa, jotka järjestävät maakuntansa terveyspalvelut. Mutta ei tietenkään oman maakunnan rahoilla vaan suoraan valtion budjetista (lue: pääkaupunkiseudun maksamilla tuilla).Lisäksi Vaasan alueen ruotsinkieliset päivystyspotilaat roudataan Seinäjoelle.
Lisäksi on saatu aikaan perustulokokeilu, jossa maatalon emäntä kuittaa lottovoiton päästessään kokeilun piiriin.

Suomi on ollut sanavapausrankigin maailman ykkönen. Lieneekö enää?

En ymmärrä miksi kokoomus on enää mukana tuossa hallituksessa. Katselin eilen uutisia, jossa Paula Lehtomäki otti vastaan hevosmies Lintilältä ministerin valaa. Tappurainen Tuppuraisen takuumiehenä, eikö niin.

Vähän jäivät oikeuskanslerin moitteet epäselviksi julkisen keskustelun perusteella.Perustulon kokeilu koskee tietääkseni etupäässä työttömiä. Muutaman yön jälkeen taitaa sananvapaus olla voimissaan,vaikka muutamat Ylen toimittajat nostivat kovan hälyn,jota monet kollegat säestivät SK:n avustuksella.

Sipilä on yrittänyt saada valtakunnan asioita kuntoon, mutta oppositio ja media räksyttävät toisarvoisista. Talvivaarakin ollaan saamassa kuntoon, mutta räksytetään jääviydestä, jota ei ole ja siitä, että yrittää korjata väärää uutisointia sukulaisista ym yksityisasioista-että muka yrittänyt vaikuttaa uutisointiin! Terrafame-pipoakaan ei olisi saanut pitää, vaikka oli ko firman käynnillä kyseisissä suojatamineissa. Tsemppiä, Pääministeri!

18 hallintoaluetta. Asiantuntijat kannatti viittä. Tosiaan kepu osti ittelleen jatkuvuuden hallintoratkaisuillaan, jonka maksumieheksi joutuvat kaikki. Lisäksi tämä hajoita ja hallitse menetelmä ei ole minun silmissä kauhean hyvä tapa johtaa valtiota ”kävelen presidentin luokse jos päätöstä ei synny”, ”kätilöt saivat minut pyörtämään päätöksen”. Kertoo tosta valmistelu kyvystä kaiken, sitä ei ole. Sitte lisäksi nämä muut finavia sotkut puolueesta päälle. Luotto on kova kun vaa tietäs että mihin.

Tekijöitä aina haukutaan, se käy ilmi tämänkin keskustelun viesteistä. Aina on jonkun mielestä väärin sammutettu.

Ei minustakaan ole järkevää laittaa pystyyn 18 sote-aluetta, mutta on se kuitenkin helvetin paljon järkevämpää kuin nykyinen kuntavetoinen toivotaan-toivotaan järjestelmä.

Tämä on hyvä alku. Lopputuloksena ollee 20 vuoden päästä valtakunnallinen sairaanhoidon linjaorganisaatio. Se on tavoite ja sinne mennnään pienillä askelilla, joista ensimmäinen on suurin.

Sipilä sen otti, Sipilä tullaan muistamaan suurena valtiomiehenä, Stubb ja Katainen ja Vanhanen unohdetaan armeliaasti.

Katsohan Paavo tuota kuvaa. Yksi on joukosta poissa, tai ei aivan, pikkuisen näkyy hiustupsua. Kuvassa pitäisi olla kepun uudet ja vanhat ministerit. No Berner liittyi puolueeseen vasta ministerinä, joten häivyttäminen sallittakoon.
Mutta kaikkein tyytyväisin näkyy olevan Vehviläinen, joka ollessaan Vanhasen liikenneministerinä upotti 40 miljoonaa euroa Savonlinna -Pieksämäki (Huutokoski) rataan. Ja tiedätkö mitä? Koskaan rataa ei käytetty. Nyt rata on katkaistu ja Savonlinnan asemakin myyty.

Pohjois-Karjalan, joka on Vehviläisen vaalipiiriä, saaminen maakunnaksi ja sote-alueeksi on Vehviläiseltä Pekkaristakin parempi kotiinpäin veto.
Luin tuossa Sipilän haastattelua. Hän aikoo tänä vuonna panna 100 miljoonaa lisää, mikäli käsitin oikein, Talvivaaraan kun vuoden loppuun mennessä sitä yksityista rahaa ei ole tullut senttiäkään. Kainuu voittaa Pohjois-Karjalankin.

Voi olla ettei Sipilästä ainakaan vanhaa valtiomiestä tule. Sellainen kertakäyttö vaan.
Minua olisi tässä yhteydessä kiinnostanut näiden uusien maakuntien organisaatio ja luottamusmiehet. Tarvitaan virkamiehiä, maakuntahallitus ja maakuntavaltuusto vaaleilla. Mitä tämä kaikki maksaa? Väheneekö kunnista yhtään virka-ja luottamusmiestä?

Entä kepuvaltaiset nykyiset Maakuntaliitot? Jäävätkö ne elämään tårta på tårta-periaatteella. Entä kepujohtoinen Kuntaliitto lakimiesarmeijoineen, mihin sitä tarvitaan? Ja koko roskan maksaa veronmaksajat ja esillä olleiden maakuntien puolesta kokonaan muut.

Tässä näyttää tilannetta kuumentavan se tosiasia,että Kataisen hallituksen virheitä ja tekemättä jättämisiä on korjattu. Hallitusten työvelka on niin pitkä, että se ulottuu Vanhasen aikoihin asti. Sipilä voi onnistua vielä tällä vaalikaudella ja tilanne korjaantuu, se potuttaa vastustajia ja mediaa. Sipilä ei luota enään median edustajiin, nyt ollaan tilanteessa, jossa hallitus toimii ja tiedottaa päätösten jälkeen. Vanhanen käytti samaa menetelmää, vain vastuuministerit valmistelivat asiat ennen valtioneuvoston käsittelyä. Luotto meni kiitos YLE.

” Sipilä ei luota enään median edustajiin….”
Onneksi olemme vielä maassa, jossa ”metian” ei tarvitse nauttiakaan pääministerin luottamusta. Venäjällä medialla on Putinin luottamus.

Mitä Kataisen hallituksen virheitä on korjattu? Perustamalla 18 maakuntaa. Se olisi saanutkin jäädä tekemättä.
Mitä on saatu aikaan. Tuplattu liikenteestä kerätyt sakot ja pantu veneen omistajat verolle…..oliko muuta, kiky?

Kepun säännöissä sanotaan että puolueen jäsen ei voi olla muun puolueen jäsenenä. Puolueen entinen puheenjohtaja ja kunniapuheenjohtaja perustaa peräti uuden puolueen mutta ei suostu eroamaan entisestä. Sipilä sanoi ettei aio tehdä mitään. Jappastellaan vaan eteenpäin.