Selvitetään, sanoi hallitus

Antti Rinteen hallitus asetti itselleen kovan ilmastotavoitteen. Käytännön toimet eivät riitä edes vanhan ilmastolain tasolle.

Hiilinielujen kasvattamiseen ohjaavia kannusteita pohditaan maa- ja metsätalousministeriössä ministeri Jari Lepän (kesk) johdolla. © MARKKU ULANDER / LK © MARKKU ULANDER / LK

Politiikka 15.11.2019 06:00
Teksti Matilda Jokinen

Ann-Mari Kemell oli saapunut lokakuun lopussa Bioenergiapäiville kertomaan hallituksen energiaverosuunnitelmista. Kun valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) erityisavustaja oli pitänyt esityksensä, tilaisuuden juontaja esitti kysymyksen: Onko vaara, että hallitus alkaa ”ilmastohypen” nimissä ryntäilemään?

Kysymys on kuvaava. Antti Rinteen (sd) hallitus on luvannut kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Riippuen siitä keneltä kysytään, lupaukseen kohdistuu suuria toiveita tai pelkoja.

Hallitusohjelmaan kirjattu päätavoite on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Käytännössä Suomi saisi siis viidentoista vuoden kuluttua tuottaa hiilipäästöjä vain sen verran kuin se pystyy samaan aikaan sitomaan sitä pois ilmakehästä.

Rima on korkealla. EU ei ole saanut kaikkia jäsenmaitaan sitoutumaan vastaavaan tavoitteeseen edes vuoteen 2050 mennessä.

Sisältö