Haavisto: Suomi tarvitsee oman sukellusveneen

Politiikka 4.7.2008 04:07

Kaasuputki muuttaa Itämeren turvallisuustilannetta niin, että kansanedustaja Pekka Haavisto suosittaa Suomelle sukellusveneyhteistyötä Ruotsin kanssa tai jopa oman vedenalaisen aluksen hankkimista. pekka haavisto

Teksti Matti Simula Kuva Petri Kaipiainen

Vihreiden kansanedustaja, entinen ympäristöministeri Pekka Haavisto ehdottaa, että Suomi aloittaisi sukellusvenemiehistön kouluttamisen yhteistyössä Ruotsin kanssa.

”Tässä voisi olla mahdollisuus Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyölle. Pidän täysin mahdollisena, että suomalaista sukellusvenemiehistöä alettaisiin kouluttaa Ruotsin merivoimissa. Ruotsalaisia sukellusveneitä voitaisiin käyttää silloin myös Suomen vesillä”, Haavisto sanoo SK:n haastattelussa.

Eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien jäsen perustelee ajatustaan Itämeren muuttuvalla strategisella asemalla. Saksalais-venäläinen yhtiö Nord Stream aikoo rakentaa 1 200 kilometrin mittaisen kaasuputken Viipurista Saksan Greifswaldiin. Putki kulkisi Suomen talousvesialueella 369 kilometrin matkan.

Venäjä on ilmoittanut aloittavansa partioinnin putken kulkureitillä kaasuntoimitusten turvaamiseksi. Maan tavoitteena on saada alueelle muun muassa kymmenen sukellusvenettä.

Haavisto korostaa, että Venäjän tarkoituksena on valvoa putken koskemattomuutta myös niiltä osin kuin se kulkee Suomen talousvesillä.

”On kysyttävä, riittääkö meillä tekniikkaa Itämerellä mahdollisesti kasvavan sotilaallisen aktiivisuuden valvomiseen. Onko Suomella esimerkiksi riittävä merikuuntelukalusto”, hän pohtii.

Haavisto ei torju edes merivoimien oman sukellusveneen hankkimista: ”Jollakin aikavälillä se voisi olla perusteltua. Se ei ehkä ole vielä ajankohtaista, mutta siitä olisi varmasti etua Itämeren alueen valvonnassa.”

Lue lisää SK:sta 27/2008 (ilm. 4.7.2008).

Lue Vesikosta ja muista suomalaisista sodanaikaisista sukellusveneistä (SK netti 3.7.2008).