675 miljoonan euron koneisto – Suomi on maailman lobatuin maa

Eduskunnan on säädettävä lobbausta säätelevä laki, vaatii lobbari.
Anders Blom
Politiikka 24.4.2015 05:20
Vaalit on käyty, kansanedustajat valittu ja seuraavaksi jaetaan valta hallitusneuvotteluissa. Ne ovat ehkä Suomen lobatuin tapahtuma, hallitusohjelman sisältö ratkaisee, mitä asioita Suomessa edistetään seuraavan neljän vuoden aikana. Ja mitä ei edistetä. Lobbaus on vaikuttamista poliittisiin päätök...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Kiitos. Hienoa, että joku tuo nämä epädemokraattiset yhteiskuntamme piirteet julkisuuteen.

Vääristelyä. AY-liikkeet eivät ole ”korporaatioita” vaan (niinkuin jutussa todettiin) palkansaajien etuja vaalivia järjestöjä joiden tarkoitus ei ole tuottaa voittoa.

Tässä on ilmiselvästi tarkoitus väännellä käsitteitä AY-liikkeistä ja näinollen herättää keskustelua että saadaan rajoitettua niiden toimintaa (josta kärsii tavallinen palkansaaja).

Tuskallista luettavaa, mutta hienoa tutkivaa journalismia! Tälle pitäisi vain saada huomattavasti enemmän näkyvyyttä.

En lukisi koko jäsenmaksutuloa lobbauksen piiriin, sillä osa kustannuksista syntyy arkisesta asianajosta työpaikalla. Mutta avoimuuden puute ay-tilien osalta on merkittävä oikeusongelma. Käytännössä ay-liikkeellä on monopoli ja jopa osittainen viranomaisasema luodessaan yleissitovia säädöksiä, ylläpitäessään eläke- ja työttömyyskorvausjärjetelmää ja toimiessaan luottamusmies- ja työsuojelutehtävissä. Maksava jäsen ei saa kuitenkaan tietää, kuinka paljon maksusta käytetään työpaikalla ja kuinka paljon liitossa ja miten paljon maksaa työnantaja luottamusmiessopimuksen puitteissa. Luottamusmiehet voivat olla palvelematta liittoon kuulumattomia vaikka saisivat edunvalvonnasta palkkansa työnantajalta. Umpikiero tilanne kun liittoon kuulumaton jää vaille palveluja vaikka rahoittaa systeemiä oman työnsä luoman katteen kautta (luottamusmiespalkat) ja verovähennyksen puuttumisen kautta. Tilanne olisi paremmin siedettävissä jos ay-tilit olisivat avoimet.

Ay-liikettä tarvitaan, mutta se saisi kekittyä perustehtäväänsä: yleisiin työehtoihin ja niiden käytännön valvontaan työpaikoilla.

Mahtaako toiminnan salailu oikeasti hyödyttää tavallisia palkansaajia ?

Kiusaus AY-eliitin porsastelulle varmaan kasvaa jos kiinnijääntiä ei tarvitse pelätä. Toivottavasti Hakaniemen moraali on korkealla.

Tuo avoimuuden puute on Suomessa yleinen tila, suuri epäkophta. Kun on työskennellyt toimittajana, tietää mm. sen, että ns. julkisten asiankirjojen olemassaolo voitiin kieltää, vaikka ne olivat arkistoissa. Sellaisen voi saada vain pyyytämällä sittä rekisterinumerolla. Ja jos valheet paljastuivat, niistä ei tullut seurauksia. Paitsi mahdollisesti toimittajalla, jonka tuli pystyä ”todistamaan” mm. puhelimessa saatu tieto.

Suomessa on näiden asioiden koko ilmapiiri osin perua Tsaarien ja NKP:n Venäjältä. Rutosin valtakaan ei suostunut virallisesti edes puhumaan maan kieltä. Ja kyllä lehdistö on yhä varsin kesy. Ainakin yya-aikana tilanne oli lisäksi, että mm. toimittajien liittoon kuuluva voitiin potkia työstä että maasta, jos esimerkiksi Demarit ja Kepulit katsoivat hänen vaarantavan suhteita ulkovaltoihin.

Ja lisäksi tulee, tuili ainakin ennen, jonkilainen uskomaton porsastelu. Kaikenlaisten järjestöjen pamput kaahaavat milloin missäkin milloin milläkin tekosyyllä ja ovat usein kaiken aikaa niin päissään, että pullon kallistelui on tosi päähomma.