Poliisi käynnisti esitutkinnan Kittilän päättäjien toimista

Kunnan ja hissiyhtiön ympärillä on kuohunut viime syksystä lähtien.
Levin rinteiltä on 18 kilometriä Kittilän kunnanvirastolle.
Levin rinteiltä on 18 kilometriä Kittilän kunnanvirastolle. © Hannu Vallas

Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan, joka koskee Kittilän kunnan päätöksentekoa, Lapin poliisilaitoksen rikosylikomisario Jukka Haataja vahvisti Suomen Kuvalehdelle.

Poliisille jätettiin 16. kesäkuuta tutkintapyyntö Kittilän kunnanhallituksen toimista Suomen Kuvalehden jutun perusteella. Tutkintapyynnössä poliisia pyydetään selvittämään, onko Kittilän kunnanhallitus rikkonut lakia. Lapin poliisilaitos ei anna tutkintapyynnön tekijän nimeä julkisuuteen.

Rikosylikomisario Haataja korostaa, että esitutkinta on vielä alkuvaiheessa. Haataja toimii Kittilän kuntaa koskevassa rikosilmoituksessa tutkinnanjohtajana.

”Poliisi on ottanut vastaan ilmoituksen, joka koskee Kittilän kuntaa. Nyt selvitetään, ketkä ovat syyllistyneet mahdollisesti rikokseen ja mistä rikoksesta on kysymys.”

Kunnan ja hissiyhtiön ympärillä on kuohunut viime syksystä lähtien, eikä nyt käynnistetty esitutkinta ole ensimmäinen. Edellinen tutkintapyyntö koski kunnan enemmistöomistaman hissiyhtiön Oy Levi Ski Resort Ltd:n hissihankintaan liittyviä sotkuja. Hissiyhtiön hallitus teki joulukuussa 2013 asianomistajana tutkintapyynnön, joka koski yhtiön pitkäaikaisen toimitusjohtajan Jouni Palosaaren toimintaa hissikilpailutuksessa.

Suomen Kuvalehti kertoi 13. kesäkuuta, että Kittilän kunnanhallitus oli kokouksessaan 9. tammikuuta 2014 mahdollisesti rikkonut kuntalain 25a pykälää. Tuolloin kunnanhallitus oli käynnistänyt toimet vetääkseen pois poliisilta Palosaaresta tehdyn tutkintapyynnön.

Erikoiseksi kunnanhallituksen toiminnan tekee se, että Oy Levi Ski Resort Ltd on kunnan tytäryhtiö, jonka valvonnan järjestämisestä kunnanhallitus on juridisesti vastuussa. Poliisi oli katsonut esitutkintakynnyksen ylittyneen ja käynnistänyt jo esitutkinnan. Kunnanhallitus sen sijaan katsoi, että tutkintapyyntö oli vedettävä pois.

Näin tapahtuikin 25. maaliskuuta, kun hissiyhtiön yhtiökokous erotti tutkintapyynnön tehneen hissiyhtiön hallituksen ja nimitti uuden, joka veti asianomistajana tutkintapyynnön pois ja palautti edellisen hallituksen erottaman Jouni Palosaaren yhtiön johtoon.

Rikos- ja prosessioikeuden professorit Pekka Viljanen Turun yliopistosta ja Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta katsovat, että yleinen etu vaatii valtakunnansyyttäjää avaamaan uudelleen hissiyhtiöön liittyvän tutkinnan – ja tutkimaan samalla kuntapäättäjien toimet.

”Hissiyhtiön jutun avaaminen on välttämätöntä sen arvioimiseksi, ovatko kunnanhallituksen jäsenet syyllistyneet rangaistavaan virkarikokseen eli harkintavallan tahalliseen väärinkäyttämiseen”, professori Tolvanen sanoi kesäkuussa Suomen Kuvalehdelle.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske vahvisti lehdelle, että valtakunnansyyttäjänvirasto tutkii hissiyhtiön vähemmistöosakkaan Levin Matkailukeskus Oy:n huhtikuussa jättämän kantelun asiasta. Samalla tutkitaan myös Kittilän kunnanhallituksen toimet.

Valtakunnansyyttäjänviraston ratkaisu hissiyhtiön tutkinnan avaamisesta saadaan alkusyksystä.

”Yleinen etu edellyttää, että Kittilän päätöksentekoon liittyvät epäilyt tutkitaan nyt perin pohjin ja näin myös teemme”, rikosylikomisario  Haataja sanoo. ”Mahdotonta ei ole sekään, että hissiyhtiöön liittyvä tutkinta käynnistetään uudelleen.”

Haataja on vähäsanainen esitutkinnan aikataulusta. ”Ensin kerätään tietoa ja dokumentteja, joiden pohjalta voidaan tehdä tarkempi tutkintasuunnitelma.”