Aurinkoinen huijaus

Liikemies Patrick E. Ngowi sai suomalaisten kehitysapurahat, mutta yhtäkään aurinkoenergia-asentajaa niillä ei koulutettu. Petetyksi oli joutua myös Paavo Lipponen.

Kotimaa 18.01.2018 15:40
teksti Jukka Heinonen

Heinäkuussa 2015 Suomen suurlähetystöön Dar es Salaamissa saapui kohtelias kirje. Tansanialaisen Light for Life -säätiön johtaja Patrick E. Ngowi pyysi lähetystöä suorittamaan ensimmäisen, noin 84 000 euron maksuerän juuri sovitun kehitysyhteistyöhankkeensa käynnistämiseksi.

Paperilla hanke oli upea. Tarkoituksena oli kouluttaa vuodessa 50 nuorta aurinkoenergialaitteiden asentajaa ja kannustaa heitä yrittäjiksi. Uusien osaajien ansiosta vihreää energiaa voitaisiin levittää myös syrjäseuduille, joissa ei ole sähköverkkoja. Tasa-arvokin oli huomioitu: puolet koulutettavista olisi naisia.

Tukevuutta hankkeeseen toi se, että osan kuluista maksaisi Ngowin omistama uusiutuvan energian konserni Helvetic Group.

Patrick E. Ngowi tunnetaan BBC:n ja CNN:n haastattelemana hyväntekijänä ja korruption vastustajana, joka on listattu sadan vaikutusvaltaisimman afrikkalaisen joukkoon. Talouslehti Forbes valitsi Ngowin 2014 Itä-Afrikan vuoden nuoreksi liikemieheksi. Lisäksi hän on poseerannut samassa kuvassa ympäristöevankelista Al Goren kanssa ja puhunut kestävästä kehityksestä Maailmanpankissa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa.

Sisältö