Pääministeri Sipilä myönsi olleensa uutispimennossa uusnatseista – Mistä avustajille maksetaan?

Uutisanalyysi: Pääministerillä ei voi olla ”vähän huonosti tietoa”.

journalismi
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei valehtele.

Ylen A-studiossa 20. syyskuuta toimittaja Kirsi Heikel kysyi, miksi pääministeri Sipilä kommentoi televisiossa Asema-aukion tapahtumia vasta nyt. Mediassa tapausta oli käsitelty koko viikonlopun ja ihmiset surivat Helsingin Asema-aukiolla ja sosiaalisessa mediassa 28-vuotiasta uhria.

”Tähän tapaukseen sain vähän huonosti tietoa”, pääministeri sanoi. Sipilä kertoi olleensa koko viikonlopun ulkomaanmatkalla.

Sipilä sanoi myös kirjoittaneensa lentokentältä ”hätäisesti blogin” ja lukeneensa ”kaikki sähköpostit”.

Toimittaja Heikel jatkoi kysymällä, miten on mahdollista, että Suomen pääministeri saa huonosti tietoa tällaisesta asiasta. Sipilä sanoi saaneensa tiedon välilaskun aikana ja käyneensä ”pitkät keskustelut”. Ja jälleen hän oli lukenut ”kaikki sähköpostit”.

Viikonlopun aikana medialle ei kuitenkaan herunut kommentteja uusnatsiin kohdistuvasta rikosepäilystä ja ääriliikkeiden toiminnasta, rasismista ja poliittisesta väkivallasta.

Pääministeri Sipilän blogi julkaistiin maanantaina 19. syyskuuta klo 16.44 otsikolla Ei väkivallalle, ei vihapuheelle, ei rasismille. Siinä Sipilä ensimmäisessä lauseessa kirjoittaa sekä Helsingin Asema-aukion tapauksesta että Kajaanin Otanmäessä tapahtuneesta henkirikoksesta. Siitä epäillään kahta turvapaikanhakijaa.

Moni ihmetteli, miksi Sipilä rinnastaa kaksi täysin eri asiaa. Kenties Sipilä oli saanut taas vähän huonosti tietoa?

Sipilä lähetti tviitin hämmennystä herättäneestä blogikirjoituksestaan koko maailmalle Oulusta 19. syyskuuta klo 16.45.

 

On huolestuttavaa, jos Suomen pääministeri saa huonosti tietoa tällaisesta ”pikku asiasta” kuin uusnatsin rikosepäilystä ja poliittisesta väkivallasta 2010-luvun Suomessa.

Herää epäilys, mistä muista asioista pääministeri Sipilä on saanut vähän huonosti tietoa. Talouspolitiikasta? Perustuslaista? Hallituspuoluetovereiden yhteyksistä äärijärjestöihin? Työttömyyden hoidosta? Sotesta? Rasismista Suomessa?

Suomen pääministeri ei voi saada vähän huonosti tietoa, vaikka olisi matkalla Kuuhun. Ja tuskin hän koko viikonlopun on istunut lentokoneessa ja tietopimennossa. Internet-yhteydet pelaavat globaalisti, myös tekstiviestit kulkevat ja puhelimella voi soittaa. Siihen voi myös vastata.

Tiedon pitää kulkea pääministerille nopeasti, sillä häntä avustaa koulutettu avustajakunta. Heidän tehtäviinsä kuuluu olla ajan tasalla – ja pitää pääministerikin tietoisena asioista, joista koko Suomi puhuu.

Sipilän esikuntaan kuuluvat sihteerin lisäksi valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk), poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki, erityisavustaja Markus Lahtinen, erityisavustaja Anna-Kaisa Heikkinen, erityisavustaja Janika Tikkala ja erityisavustaja Jari Haapiainen sekä hallinnollinen avustaja Ritva Larilahti.

Esimerkiksi suomalainen media on ansiokkaasti kertonut Suomen vastarintaliikkeen taustat, ja liikkeestä on voinut lukea useita eri juttuja, jotka on kirjoitettu useista eri näkökulmista.

Mistä Sipilän avustajille oikein maksetaan? Pitäisikö jonkun erota?

Myös Supolla on tietoa ääriliikkeistä, vaikka se ei asioita julkisesti juuri koskaan kommentoi. Pääministeri voi kuitenkin Supoon kilauttaa, vaikka sieltä jostainlentokentältä.

 

Suomen Kuvalehti kysyi Sipilän avustajalta tänään, missä pääministeri oli koko viikonlopun matkalla. Avustaja ei vastannut puhelimeen vaan pyysi lähettämään tekstiviestin. Kysymykseen hän ei ole vastannut.