Pääministeri Sipilä haistoi 56 000 potentiaalista Lex Malmi -ääntä: Sinnemäki ja Orpo tvittuuntuivat

Uutisanalyysi: Malmin lentokenttä sai pääministerin populismin lentoon.
Kotimaa 24.2.2017 13:31
Malmin lentokentän aluetta toukokuussa 1997.
Malmin lentokentän aluetta toukokuussa 1997. © KIMMO MÄNTYLÄ / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on innokas lentäjä. Hän lentelee esikuntansa kanssa virkamatkoja koti- ja ulkomailla. Sipilän suihkukone Cessna 525 on nähty ainakin Oulussa, Rovaniemellä ja Mongolian Ulan Batorissa.

Hän on lentäjä! Ja lentäjät ovat kovia jätkiä.

Nyt Sipilä on haistanut 56 000 potentiaalista ilmailualan ääntä kuntavaalien kolkutellessa ovella. Nuo potentiaaliset 56 000 ääntä ovat henkilöitä, jotka ovat allekirjoittaneet Lex Malmin. Sen tarkoituksena on säilyttää Helsinki-Malmin lentokenttä ilmailukäytössä.

Lex Malmista käytiin eduskunnassa keskustelua 23. helmikuuta. Lopulliseen äänestykseen se tulee todennäköisesti myöhemmin, jos ja kun valiokuntakuulemiset ovat ohi.

Keskustelu Lex Malmista kuntavaalien alla onkin otollista aikaa kosiskella äänestäjiä. Sipilä julisti, että hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän.

 

Pääministeri Sipilä oli jopa niin lennokkaalla tuulella, että hän syytti Jyrki Kataisen (kok) hallitusta virheestä, kun se päätti Malmin kentän kohtalosta 2014. Kataisen hallitus linjasi, että valtio vetäytyy toimintoineen Malmin lentoasemalta siten, että alue on mahdollista ottaa asuntokäyttöön 2020-luvun alussa.

Sipilän lennokkuus oli jopa niin korkealentoista, että hallituskumppani ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sai kokea jonkinasteisen ilmakuopan.

Orpo naputteli ilmoille tviitin, jonka mukaan hallituksessa ei ole sovittu Malmin päätöksen perumisesta. ”Nyt käsitellään eduskunnassa kansalaisaloitetta aiheesta”, Orpo täsmensi.

Kokoomuksen ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen peesasi Orpoa ja alleviivasi Verkkouutisille, että valtion päätöksiin ja sopimuksiin pitää voida luottaa.

Myös Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) tvittuuntui. Hän tviittasi, ettei hallitus voi purkaa kauppaa eikä vaihtaa Santahaminaa Malmiin.

Eduskunnassa Sipilä oli kailottanut, että hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän, jos se löytää korvaavan alueen Malmin asunnoille.

Sipilä oli selvittänyt Malmin kohtaloa ja Kataisen hallituksen tekemän sopimuksen purkua myös oikeuskanslerilta. Ei onnistu, oli oikeuskanslerin viesti.

Muttei pääministeri Sipilä ole ainut joka sortuu populismiin vaalien alla. Muutkin hallituspuolueet eli perussuomalaiset ja kokoomus ovat haistaneet 56 000 potentiaalista ilmailualan ääntä Helsingistä. Yllättäen jokainen hallituspuolue kannattaakin Malmin lentokentän säilyttämistä, vaikka ministerit Mykkänen ja Orpo ovat virallisesti Kataisen hallituksen päätöksen takana.

Peli kuntavaalien äänistä käy kovilla kierroksilla. Puolueilta tuntuu unohtuneen, että Helsingin kaupunki on itsenäisesti päättänyt Malmin lentokentän kohtalosta.

Tätä kutsutaan kunnalliseksi itsehallinnoksi, joka on määritelty perustuslaissa ja jota etenkin keskusta yleensä vaalii intohimolla.