Romantiikka sikseen

Maataloustöihin haluavan suomalaisen tulisi tietää, mihin on menossa, sanoo MTK:n elinkeinojohtaja.

Maataloudessa on vuosittain 16 000 ulkomaalaista kausityöläistä, joista valtaosa ei pääse nyt Suomeen töihin. Millainen työvoimapula keväällä on ollut, MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola?

”Se näytti todella huonolta maaliskuun lopussa. Suurimmalle osalle tiloista, joilla on ollut tarpeita kevään aikana, työvoimaa on löydetty.”

 

Saadaanko 16 000 henkilön tarve täytettyä täysin?

”Luotan, että saadaan. Hallitus arvioi ulkomaisten työntekijöiden tilannetta, ja me haemme korvaavia työntekijöitä Suomesta. Perustimme Töitä Suomesta -osakeyhtiön, jonka neljä työvoimaneuvojaa hakevat tilakohtaisesti valmiita työntekijäporukoita.”

 

Kuinka moni suomalainen on hakenut maatalouden kausitöitä ja saanut niitä?

”Työnhakijoita on ilmaantunut todella paljon. Eri sivustoilla halukkaiksi on ilmoittautunut kymmeniätuhansia ihmisiä. Aika moni heistä, jotka ovat ilmoittaneet halukkuutensa, eivät olekaan sitten ottaneet työpaikkaa vastaan, kun sitä on tarjottu.”

 

Miten tilannetta muuttaa se, että osa työntekijöistä on suomalaisia ja mahdollisesti kokemattomia?

”Ensikertalainenhan on ensikertalainen riippumatta siitä, tuleeko Suomesta vai mistä tahansa. Pääasia olisi, että suomalainen tietää, mihin hän menee.”

”Sen takia aloitamme kampanjan, jossa kerromme realistisesti siitä, mitä maaseudun työt ovat. Keruukaudella motivaatio, asenne ja työkyky ovat tärkeimpiä asioita.”

 

Onko ollut ilmassa, että suomalaisilla ei olisi käsitystä siitä, mitä se työ on?

”Osalla varmasti. Saa olla maalaisromanttinen kuva, mutta tiedostetaan, että se on kovaa työtä kelillä kuin kelillä. Tiloilla ei ole normaalia enempää aikaa panostaa työvoiman hankintaan. Yritämme ohjata tiloille valmiita ryhmiä. Ovat he sitten opiskelijoita, lomautettuja tai vaikka turvapaikanhakijoita.”

Avainsanat
Sisältö