Siivoukseen tarvitaan 150 metrin tunneli

Oriveden jätekaivoksen siivoamisesta on tulossa yli vuoden kestävä jättiurakka. Kaivoksen omistaja Dragon Mining ja entinen omistaja Outokumpu sopivat kustannusten jakamisesta.

Kotimaa 09.12.2021 07:28
Mikko Niemelä
Outokummun pääkonttori. Kuvituskuva.
Outokummun pääkonttori. Kuvituskuva. © Mikko Stig / Lehtikuva

Australialainen kaivosyhtiö Dragon Mining ja metallialan yhtiö Outokumpu ovat toimittaneet Pirkanmaan ely-keskukselle siivoussuunnitelman, jolla pyritään siivoamaan Oriveden kultakaivokseen piilotetut jätteet. Jätteet sijaitsevat 66–85 metrin syvyydessä.

Ympäristöluvan vastainen jätteiden dumppaaminen kaivokseen alkoi 2000-luvun taitteessa, jolloin kaivoksen omisti vielä Outokumpu. Uusi omistaja Dragon Mining jatkoi dumppaamista aina vuoteen 2016 saakka. Laiton toiminta tuli esille syksyllä 2018 Suomen Kuvalehden uutisoitua asiasta.

Viranomaiset ja kaivosyhtiö Dragon Mining ovat yli kolme vuotta kiistelleet kaivokseen siivoamisesta. Yhtiö on hakenut jälkikäteen lupaa sijoittaa jätteet kaivokseen. Samalla kaivosyhtiö ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ovat arvioineet, että jätteiden siivoaminen vanhasta kaivoslouhoksesta on liian vaarallista.

Sisältö