Valiotekstit 2021

Onko suomalaisuutta se, että osaa solmia lippusolmun tai perata ahvenen? Onko Elovena-tyttö suomalaisen naisen kuva? Kevään abiturientit pohtivat äidinkielen kirjoitustaidon kokeessa kansallisuutta.

Kotimaa 08.07.2021 18:00
Koonnut Elina Jokinen
Iiris Mäki.
Iiris Mäki. © Veeti Reunanen

Iiris Mäki
Oulun normaalikoulun lukio

Kulttuurinen omiminen on hiljaista väkivaltaa

Minun on usein vaikea tuntea ylpeyttä suomalaisuudestani. Suomalaisuus ja valkoisuus hävettävät, ja niin niiden kuuluukin.

Ei ole mitään syytä olla ylpeä siitä, kuinka joka itsenäisyyspäivä järjestetään useita kansallismielisiä kulkueita, joissa avoimesti heilutetaan natsilippua suomalaisuuden nimissä, poliisin suojellessa. Eikä siitä, kuinka vaikeaa suomalaisille näyttää olevan ymmärtää monikulttuurisuuden, suvaitsevaisuuden ja rodullistamisen käsitteistöä.

On korkea aika myöntää, ettei suomalaisuus ole välttämättä koskaan ollut erityisen viatonta. Koko kuva suomalaisuudesta ja suomalaisten kokemista kärsimyksistä luotiin 1800-luvulla suomalaisen sivistyneistön toimesta, mihin Matti Riitakorpi ja Sami Lindforskin lyhyesti viittaavat artikkelissaan ”Hyvä ja paha kansallisuusaate” (Yle, 20.3.2016).

Sisältö