Vallan rajat

Hovioikeus vapautti kuntapäättäjät virkarikossyytteistä. Tuomio sallii poliitikoille ennennäkemättömän laajan harkintavallan, sanovat oikeusoppineet.

Tapani Rantajääskö (vas.) Timo Kurula ja Aki Maunula vapautuivat syytteestä.
Tapani Rantajääskö (vas.) Timo Kurula ja Aki Maunula vapautuivat syytteestä. © Otto Ponto

Kaikki alkoi syksyllä 2013, kun Kittilän kunnanjohtaja teki tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Tutkintapyyntö liittyi yhtiön hissikilpailutukseen. Palosaaren epäiltiin suosivan toista tarjoajaa.

Kunnanhallitus peruutti tutkintapyynnön vain pari viikkoa myöhemmin. Lopulta kunnanjohtaja Anna Mäkelä irtisanottiin, perusteena luottamuspula.

Yli seitsemän vuotta myöhemmin, 3. toukokuuta 2021, Rovaniemen hovioikeus antoi tuomionsa laajassa virka- ja työrikoskokonaisuudessa. Kaikki syytteet 27:ää luottamushenkilöä ja yhtä muuta henkilöä vastaan hylättiin.

 

Näiden ajankohtien välissä on ehtinyt tapahtua paljon.

Irtisanomista on käsitelty hallintotuomioistuimissa. Sekä Pohjois-Suomen hallinto-oikeus että korkein hallinto-oikeus katsoivat, että Mäkelän erottaminen oli ollut laiton erilaisten laiminlyöntien takia. Mäkelä sai virkansa takaisin, mutta ei voinut palata hoitamaan sitä.

Sisältö