Nornickel sulki vanhan sulaton Petsamossa, rikkidioksidi ei enää saastuta Suomen Lappia – uusi jättisulatto on tulossa

Raja-Joosepin mittauspisteellä itärajalla ei ole enää huhtikuun jälkeen havaittu yhtäkään saastemäärien nousua.
Kotimaa 19.10.2021 12:02
Montšegorskin sulatto vuonna 1989. Nyt suljettu sulatto oli aikanaan Euroopan neljänneksi suurin rikkidioksidin päästölähde.
Montšegorskin sulatto vuonna 1989. Nyt suljettu sulatto oli aikanaan Euroopan neljänneksi suurin rikkidioksidin päästölähde. © HEIKKI SARVIAHO / Lehtikuva

Nikkelisulaton lopettaminen Venäjän puolella Petsamossa on näkynyt Suomen puolella ilman laadun paranemisena. Nikkelin kunnassa toimineiden sulattojen toiminta loppui keväällä 2021.

Rikkidioksidipäästöt loppuivat Inarin Raja-Joosepin mittauspisteellä viipeellä, kertoo Ilmatieteenlaitoksen erikoistutkija Pia Aaltonen.

”Nyt voi sanoa, että päästöjä ei tule enää ollenkaan. Tämä on erittäin hyvä uutinen”, Aaltonen sanoo.

Rikkidioksidi on hapan kaasu, joka on haitallinen sekä ihmisille että luonnolle. Vielä 1980-luvulla niin sanotut happosateet vahingoittivat Euroopassa metsiä ja vesistöjä. Nykyisin rikkidioksidipäästöt ovat Suomessa noin viisi prosenttia vuoden 1980 päästömäärästä.

Sulaton toiminnan alasajosta uutisoitiin jo loppuvuodesta 2020. Omistaja Nornickel ilmoitti kuitenkin vasta elokuussa 2021, että tuotanto Nikkelissä oli lopetettu jo 1. maaliskuuta. Nikkeli, venäjäksi Nikel, on aiemmalta suomalaiselta nimeltään Kolosjoki.