Yksi heistä

kuolema

Taidemaalari Hannu Rönkkönen kuoli vuonna 2016, kuten 53963 muuta suomalaista.

Teksti
Elina Järvinen
Kuvitus ja Grafiikka
Hannu Kyyriäinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Naapuri teki hätäilmoituksen 15. joulukuuta 2016 kello 13.07. Rivitalohuoneiston ikkunat olivat olleet aivan mustat.

Kun pelastuslaitos meni asuntoon, tulipalo oli sammunut. Mutta se oli vaatinut uhrin, 66-vuotiaan Hannu Rönkkösen.

Pukkilassa kaikki tunsivat Rönkkösen.

Hän oli taiteilija, kiihkeä ekspressionisti, ”Pukkilan Edvard Munch”.

1980-luvulla hän oli käynyt piirustuskoulua Turussa, mutta se oli jäänyt kesken. ”En joutanut siellä rouvien kanssa piirtämään”, hän oli sanonut ystävälleen.

Rönkkönen maalasi isoja teoksia, raivokkaasti ja rosoisesti. Teos saattoi syntyä vuorokaudessa. Muotokuvia ja maisemia ”missä äijät vetävät viinaa ja menevät hevosella pirun lujaa”.

Rönkkönen maalasi pahville, vanerille, vanhoille lakanoille – mitä käsiinsä sai. Rahasta oli aina pula.

1990-luvulla hän piti näyttelyn Helsingissä. Helsingin Sanomien kriitikko kirjoitti, että näyttely oli komea. Rönkkönen maalasi ”kypsällä raivotyylillä”.

Casimirin teurastamo oli valtavan kokoinen ja kallis maalaus: 1,2 miljoonaa markkaa. Rönkkönen sanoi, että hän maksaa sillä Ulf Sundqvistin velat. Taulussa mellastivat poliitikot ja suurpääoman edustajat.

Rönkkönen oli boheemi, ja halusikin olla. Kerran hän huutokauppasi koko tuotantonsa ja päätti muuttaa Lappiin. Ei hän muuttanut vaan lähti retkelle Helsinkiin.

Kesällä 2003 sattui onnettomuus. Rönkkönen putosi palotikkailta asfalttiin ja vammautui. Hän oli ollut menossa naisystävän luo, parvekkeen kautta, yöllä.

Hänet ”loppusijoitettiin” vanhainkotiin, mutta hän kuntoutui vielä, meni naimisiin ja erosikin. Tauluja hän ei enää maalannut.

Tulipalon syttymissyy selvisi myöhemmin: ilmeisesti tupakka.

Rönkkösen kuolinvuosi, 2016, oli Suomen väestöhistorian kannalta merkittävä.

VAARAN VUODET

20–24-vuotiaiden yleisin kuolinsyy oli itsemurha. Tapauksia oli 78. Itsemurhien määrä on viime vuosikymmeninä laskenut. Vuonna 2016 näin kuoli 787 ihmistä. Kolme neljästä oli miehiä.

Jos alle 15-vuotias kuolee tapaturmaisesti, syy on useimmiten liikenneonnettomuus. Yli 64-vuotias taas kaatuu tai putoaa.

 

Työ jäi kesken

Niko Juusela oli syöpätutkija. Hänellä oli kaksi maisterintutkintoa, yksi Turun yliopiston biokemian laitokselta ja toinen kauppakorkeakoulusta. Hän opiskeli ulkomaillakin, Turkissa ja Kiinassa.

Juusela tutki rintasyöpää ja kiinalaisen lääketeollisuuden kansainvälistymistä. Näistä aiheista hän kirjoitti pro gradu -tutkielmansa.

Aivokasvain todettiin nuorena, Juusela oli 17-vuotias. Hän eli sairauden kanssa neljätoista vuotta.

Juusela oli hyvin perillä sairaudestaan. Hän piti huolen, että hoidot perustuivat uusimpiin tutkimustuloksiin.

Näin hän ehkä sai lisäaikaa.

10. maaliskuuta 2016 Niko Juusela kuoli. Hän oli 31-vuotias, asui Turussa.

Viimeisen kuukautensa hän oli matkustanut Kaakkois-Aasiassa. Mukana oli puoliso.

 

VIINA VIE

Alkoholi tappoi 1 700 ihmistä. Heistä 1 300 oli miehiä. Runsas alkoholinkäyttö aiheutti myrkytyksiä sekä tauteja, kuten maksasairauksia, haimatulehduksia, aivoverenvuotoja ja syöpää.

PERJANTAIPULLO NÄKYY TILASTOISSA

Alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin kuolee Suomessa kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin Ruotsissa ja Norjassa. Alkoholikuolemat ovat yleisimpiä viikonloppuina ja juhlapyhinä. Vaarallisimpia ovat juhannusaatto ja -päivä, etenkin miehille.

SUOMALAINEN ELÄÄ VANHAKSI

Suurin osa suomalaisista kuolee yli 75-vuotiaana. Erityinen saavutus on se, että lapsikuolleisuus on Suomessa pienimpiä maailmassa. Vuonna 2016 kuoli 82 alle 14-vuotiasta lasta.

Iso osa yli 65-vuotiaista kuoli sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin, sydämen vajaatoimintaan ja aivoverenkierto­häiriöihin. Niiden osuus oli lähes 40 prosenttia. Taustalla oli usein tupakka.

 

Ballerinan pitkä elämä

Margaretha von Bahr oli balettitanssija. Suomalaisen oopperan baletti palkkasi hänet solistiksi vuonna 1938. Hän oli silloin 17-vuotias. Von Bahr tanssi myös Tukholmassa ja opiskeli Ranskassa ja Yhdysvalloissa mutta ei jäänyt ulkomaille. Hän ei halunnut muuttaa Suomesta.

Vuonna 1964 hän jäi eläkkeelle Kansallisbaletista, perusti oman balettikoulun ja teki koreografioita.

Elämä oli kansainvälistä. ”Kotona puhuttiin ruotsia, baletissa suomea, kävin saksalaista koulua ja puhuin äidin kanssa venäjää”, von Bahr sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa jouluna 2011.

Von Bahr sanoi olevansa suvun ainoa tanssija. Muut olivat muusikoita.

Muusikko oli myös hänen nuorempi poikansa, Esko Richard Sorsa.

Margaretha von Bahr kuoli 21. helmikuuta 2016 vanhuuteen. Hän oli 94-vuotias. Kolme kuukautta myöhemmin kuoli poika, Riki Sorsa. Hän oli 63-vuotias. Hänet vei keuhkosyöpä.

Muistisairauksiin kuoli 9 200 suomalaista. Se on kaksi kertaa niin paljon kuin 10 vuotta sitten. Syy löytyy osittain tilastoinnista: muistisairaus merkitään nyt kuolinsyyksi, eikä esimerkiksi keuhkokuume. Kaksi kolmesta muistisairauteen kuolleesta on nainen. Se johtuu siitä, että naiset elävät vanhemmiksi.

Muistisairauksiin kuoli 9 200 suomalaista. Se on kaksi kertaa niin paljon kuin 10 vuotta sitten. Syy löytyy osittain tilastoinnista: muistisairaus merkitään nyt kuolinsyyksi, eikä esimerkiksi keuhkokuume. Kaksi kolmesta muistisairauteen kuolleesta on nainen. Se johtuu siitä, että naiset elävät vanhemmiksi.

ERIKOISET SYYT

Kuolinsyyt selvitetään ja tilastoidaan Suomessa tarkasti. Ruumiinavauksia tehdään enemmän kuin muualla Euroopassa. Vuonna 2016 harvinaisia kuolinsyitä olivat muun muassa seuraavat:

Hammaskaries (1 tapaus) Törmäys toiseen henkilöön (1) Koiran purema tai kolhaisu (1) Järjestysvallan toimet (1) Kosketus ampiaisiin, herhiläisiin tai mehiläisiin (1) Makuuhaava (3) Selluliitti (3) Syömishäiriöt (3) Seniliteetti, eli vanhusmaisuus (9) Alaraajojen suonikohjut (11)

 

Katso lisää itse. Alla oleva kone kertoo kaikki suomalaisten kuolinsyyt vuodelta 2016 iän ja sukupuolen mukaan.

Karies, selluliitti, kosketus mehiläiseen – Katso, mihin kaikkeen suomalainen kuolee

Tässä tilastossa yli 95-vuotiaat on laskettu yhdeksi luokaksi eurooppalaisen käytännön mukaisesti. Heitä oli 2 991 vuonna 2016. Kuukausitilastossa (Talvi on vaikea) kuolleiden yhteismäärä on hieman pienempi tilastoinnin vuoksi.

Lähteet: Tilastokeskus, Duodecim, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Pia Mäkelä: Temporal variation in deaths related to alcohol intoxication and drinking, oikeuslääkäri Antti Virtanen, professori Pekka Martikainen, tutkijatohtori Lasse Tarkiainen Helsingin yliopisto.