Mitään ei saa enää sanoa – suomalainen loukkaantuu aina

”Miten tämmöistä voi tehdä? Ettekö ymmärrä?”
Aurora Rämö, Vappu Kaarenoja
Kotimaa 23.10.2015 09:30
Joukko Helsingin yliopiston slaavilaisten kielten ja kulttuurien opiskelijoita kerääntyi elokuussa helsinkiläiseen olutravintolaan. Kuukauden päästä järjestettäville fuksiaisille piti keksiä teema. Joku ehdotti turvapaikanhakijoita: ajankohtainen aihe, selvä symboliikka. Ensimmäisen vuoden opiskelij...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Olisiko tässäkin asiassa lähinnä medialla se suurin vastuu, miksi näistä fb-hölinöistä tehdään mitään artikkeleita? Ehkä siksi, että niistä tulee klikkauksia, journalismin kanssa niillä ei tietenkään ole mitään tekemistä. Suomalainen journalismi on kyllä kärsinyt tosi pahan haaksirikon netin ja somen myötä, ja tuntuu että mikään mediatalo ei selviä tästä kuivin jaloin. Kaikki yleä myöten jaksavat kohkata ja hakea merkityksiä joistakin julkkisten känniviesteistä. Minä en juuri tuosta tyhjäpäisyydestä johtuen ole missään sosiaalisessa mediassa twitteriä lukuun ottamatta, ja sitäkin käytän lähinnä uutispalveluna. Ja hyvin vähän olen seurantalistalle laittanut suomalaista mediaa, juuri tästä tyhjänpäiväisen uutisoimisesta johtuen. Se on varmaan halpaa uutisointia, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Siitä tulee vain pää kipeäksi.

Tässä taas esimerkki siitä miksi maksan SK:sta mielelläni. Olen odottanutkin juttua loukkaantumisesta jo pitkään. Kiitos.

Olen koittanut opetella suvaitsemaan kaikenlaisia mielipiteitä, typerimpien yli koitan jatkaa internetissä mahdollisimman nopeasti mutta kasvotusten koitan löytää yhteistä ymmärrystä inhosta huolimatta. Vähintäänkin odotan argumentointia – pelkkä mielipide ei ole arvokas mutta asioita voi käsitellä toista nöyryyttämättä. Väkivaltaan kehottaminen tai sillä vihjailu on poikkeus. Se on vaarallinen tie ja voi eskaloitua nopeasti.

Nykyisen digitaalisen median ilo, samalla heikkous on, että mielipiteisiin ja tapahtumiin voi reagoida nopeasti. Se laajentaa sanotun ja julkisuuteen tulevan skaalaa kaikkiin suuntiin. Painetun ja kirjoitetun sanan kanssa lähes ikänsä työskennelleelle mm. Facebook on kuitenkin heppoista luettavaa. Itse en sitä tee säännöllisesti; se on mielestäni ajan hukkaa. Parempaa lukemista ja tekemistä on kosolti.

Mutta Suomen oma erikoinen pulma on ns. perustavan eurooppalaisen valistuksen, rationalismin tuottaman logiikan heikko tuntemus. Tai sitä ei vaadita kouluissa. Siirryin joskus itse suomalais-englantilais-saksalaisesta opiskelusta ranskalaiseen ja italialaiseen. Sain professoreilta kehoituksen katsoa Ranskan koulukirjoihin, opetella selviämään ylioppilakokeesta, sen ”filosofiasta.”

Tuo oppi ei ollut suurta tai korkeaa. Mutta selväksi tuli, että brittien ja saksalaisten ajattelu on itse asiassa – ja ihan todella – sekavampaa kuin ns. ”latinalainen logiikka.” Pohjoismaat ovat sitten logiikan alalla täysin ulalla, tai missä lie. Se näkyy jopa julkisessa keskustelussa, politiikassa. Se merkitsee myös, että jonkun Facebookin tasolla touhut voivat olla tyrmistyttävän typeriä. Sitä ovat usein juuri ns. ”sopivaa” määrittelevät paheksunnat. Ne voivat olla karmeita; eli ”oikeuden” logiikka puuttuu täysin.

Tuota fuksikutsua on jutussa stilisoitu. Mikäli muistan oikein niin siinä viitattiin afrikkalaisiin kohtalotovereihin ym. Kutsu oli mauton ja lapsellinen.
Tuo Pennsylvanian yliopistosta kertova juttu meni suunnilleen noin mutta ”water buffalo” on tullut ”cafferin” tilalle, ja on siksi myös rasistinen. Kafferi kun on afrikkalainen puhveli mutta myös mustista käytetty rasistinen ilmaisu etenkin Afrikassa. Jopa siinä määrin että puhveli ei ole enää Afrikassakaan kafferi vaan afrikkalainen puhveli. Ruotsissa muutettiin tänä vuonna erään muuttolinnun nimeä siinä kun oli tuo kafferi-etuliite.

Vapaassa yhteiskunnassa pitää saada tehdä myös mauton ja lapsellinen kutsu ilman että joutuu koko maailman lynkattavksi. Jotka eivät ole koskaan epäonnistuneet – eivät koskaan ole mitään tehneetkään.

On tutkittu että onnistumisista oppii parhaiten. Toiseksi parhaiten oppii virheistään. Jotkut ei näistäkään. Menetelmänä on sitten enää tarjolla yritys ja erehdys.

Kansalaiskeskustelu on omaksunut vuosikymmeniä mainonnassa ja valtamediassa vallinneen mentaliteetin: pääasia on, ettei kukaan loukkaannu. Tämä ”kukaan” ei ole tosin koskenut maksukyvyttömiä tai muuten valtavirta-ajattelusta poikkeavia, koska nykypolitiikan mukaan kulutus katsotaan kansalaisen (ainoaksi?) tehtäväksi yhteiskunnassa.

Tästä on hyvänä esimerkkinä Suomen oikeistolaistuminen ja voimakkaasti kasvanut individualismi. Cheek-tyyppiset minäminäminä -idolit ovat nousseet suosioon, mitä ei olisi voinut kuvitellakaan pari vuosikymmentä sitten.

Vastareaktiona on menty sitten äärimmäisyyksiin: sairaaseen mittaluokkaan ylettyneeseen poliittiseen korrektiuteen vastataan öykkäröimällä ja persuilulla. Mutta sekin toteutetaan nyt individualismin pohjalta epämääräiseen sananvapauteen vetoamalla.

Kummalliset ääripäät nostavat päätään ja välimaasto on vaivoin edes näkyvissä. Mutta se on olemassa: näkymätön, hiljainen enemmistö suomalaisista elää kuitenkin ihmisiksi toistensa kanssa. Samaa ei voi sanoa nykypoliittisesti korrekteista eikä siitä raivostuneista öykkäreistä.

Valkoiseen kaapuun pukeutunut heppu teki sen hetken mielijohteesta, eikä todellakaan riehunut siellä vaan seisoi paikallaan. Ja kuvassa kädessä ollut Suomen lippu oli toimittajan antama.

Muuten juttu oli asiaa. Poliittisen kortektiuden vaatimus ja uutisten siistiminen on ns vaihtoehtomedioiden nousun takana. Eikä loppua näy.
SK on toistaiseksi ainoa yleismedia josta maksan, sen verran alas on valtakunnan pääsanomalehtikin jo vajonnut.