”Mikä sinusta on onnen salaisuus? Onko se raha, valta vai maine?”

Asiantuntijat vastaavat – ja ovat eri mieltä hyvinvoinnin lähteistä ja keinoista. Onnellisuus saa heidät vielä enemmän tukkanuottasille.
Taina Kivelä
Kotimaa 24.9.2014 07:30
Mistä ihminen tulee onnelliseksi? Bill Wattersonin sarjakuvapoika Lassi tietää. ”Mikä sinusta on onnen salaisuus? Onko se raha, valta vai maine?” Lassi kysyy Leevi-tiikeriltä ja vastaa itse: ”Minusta se on raha. Kun on tarpeeksi rahaa, voi ostaa mainetta ja valtaa. Kun on saanut sen kaik...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Mikä tekee onnelliseksi? Kamppailu!

”eivät ihmiset halua vain mukavuutta, turvallisuutta, lyhyitä työpäiviä, hygieniaa, ehkäisyvälineitä ja tervettä järkeä. He haluavat myös, ainakin ajoittain, kamppailua ja uhrautumista, puhumattakaan rummuista, lipuista ja paraateista. ”…”Tarjoan teille taistelua, vaaraa ja kuolemaa”, ja kokonainen kansakunta on heittäytynyt hänen jalkojensa juureen.” Georg Orwell, arvio Mein Kampf kirjasta vuonna 1940

Myöhemmin on voitu todeta, kuinka oikeassa Orwell oli. Britanniaa ei luotsannut sodan läpi kukaan järkeen vetoava liberaali humanisti vaan Churchill, joka lupasi kansalleen verta, hikeä ja kyyneleitä.
http://sarastuslehti.com/2014/09/23/putin-oikeisto-ja-orwell/

Raha tekee kylmäksi ja piittaamattomaksi, valta juovuttaa henkisesti ja menee niin sanotusti päähän, maine vie pahimmillaan säälittävään narsistisen itsehyväisyyden tilaan.

Onnea on olla tyytyväinen omaan itseensä kaikkine hyvine ja heikkoine puolineen. Onnea on saada toinen toistaan rakastava ja arvostava parisuhde. Onnea on olla hyvien ihmissuhteiden osana ja tykkäämänä. Onnea on hyvä somaattinen ja psyykkinen terveys. Onnea on osata ja saada tehdä kaikkea sitä mitä haluaisi tehdä. Onnea on kateellisuuden ja katkeruuden tunteiden puuttuminen elämästään pettymyksiään ja muita kohtaan. Jne.

Mutta ehkäpä kaikkein upeinta onnea tuottaa kuitenkin kiitollinen, nöyrä ja luottavainen mieli kaikista niistä hyvistä ja ikävistäkin asioista, joita elämä hetkeksi antaa kuljettavaksemme Kaikkivaltiaan valtavan maailmankaikkeuden ymmärtämisen ajassa.

Kiitollinen mieli, sen onnellisempi olo.