Uutiskynnys ylittyi: Tuore maisteri oli ”tutkija”, joka oli tehnyt ”löydöksiä”

KOLUMNI: Opinnäytetöistä löytää runsaasti näppäriä juttuaiheita, kirjoittaa Vappu Kaarenoja.
Mielipide 15.7.2017 21:14
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kaksi vuotta sitten suomalaisen kauppatieteilijän pro gradu -tutkielma ylitti uutiskynnyksen. Opiskelija oli viettänyt aikaa keskustelupalsta Redditissä ja pohtinut, millaisia asioita ihmiset jakavat netissä.

Markkinointi ja mainonta -lehti kirjoitti gradusta ja nosti työn johtopäätökset otsikkoon:

”Reddit ja muut virtuaaliyhteisöt ’muokkaavat ajattelua ja vaikuttavat markkinointiin’.” (5.9.2015)

Uutisessa selostettiin, että ”tutkimusmetodi oli netnografia”. Tuore maisteri oli ”tutkija”, joka oli tehnyt ”löydöksiä”.

Löydökset osoittavat, että virtuaaliyhteisöt muokkaavat käyttäjiensä arvoja ja uskomuksia, jotka vaikuttavat käyttäytymiseen. Tutkija on itse tästä esimerkki, sillä hän on omaksunut Redditin kautta avoimen ateismin.”

Pian Markkinointi ja mainonta -lehden jälkeen Helsingin Sanomiin kuuluva Nyt.fi huomasi ”Reddit-tutkimuksen” ja kirjoitti siitä. (4.11.2015).

Kyselyyn oli vastannut 39 miestä.

Tänä kesänä HS on uutisoinut jo kolmesta opinnäytteestä. Kesäkuussa HS kertoi Tampereen ylipiston opiskelijan autoaiheisesta lopputyöstä.

Opiskelija oli ”tutkinut auton arvon alenemista data-analyysin keinoin, eli hän etsi suuresta tietomäärästä tiettyjen muuttujien avulla lainalaisuuksia”. (28.6.)

Opinnäytteestä kirjoitetaan kuin vertaisarvioidusta tieteestä:

Ja nyt se on ainakin tieteellisesti todistettu: uusi auto on taloudellisesti järjetön ostos.

Viikkoa myöhemmin Hesarin liite Nyt.fi kertoi alue- ja kulttuurintutkimuksen opiskelijan gradusta. Opiskelija oli ansainnut 40 opintopistettään tekemällä pukeutumisaiheisen kyselyn. Kyselyyn oli vastannut 39 miestä.

Vastaajat kertoivat, mitä heillä oli ollut päällä vuoden 2016 Flow-festivaaleilla.

 

Suomalaisista yliopistoista valmistuu yli 10 000 maisteria vuodessa, joten näppäriä juttuaiheita on tarjolla runsaasti. Eikä tiedejournalismi rajoitu suomalaisten yliopistojen saavutuksista kertomiseen.

Kesäkuussa HS kirjoitti Lundin yliopistosta opiskelevasta suomalaisesta. Hän on haastatellut lopputyötään varten poliitikkoja.

Tutkimuksessa kävi selväksi, että nainen on aina poikkeus politiikan yläkerroksissa.” (25.6.)

 

Kirjoittaja Vappu Kaarenoja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.