Sipilän hallituksen aktiivimalli on temppujen temppu: Työllisyysrahoja leikattu sadoilla miljoonilla

KOMMENTTI: Minkä taakseen jättää, sen kansalaisaloite.fi -palvelusta löytää.
Mikko Niemelä
Mielipide 29.12.2017 13:57
Työtön, ole aktiivinen, työllisty, mene koulutukseen tai ala yrittäjäksi, niin työttömyysetuuttasi ei leikata! Näin kannustaa Juha Sipilän (kesk) hallitus kansalaisia niin sanotun työllisyyspakettinsa aktiivimallissa. Näyttää siltä, että työttömät ja ehkä muutamat työssäkäyvätkin ovat olleet erittäi...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Tuskin tuota muutosta ensi vuonna perutaan, ja kun huomataan, että sehän toimii, niin ei peruta jatkossakaan. Työttömyyden hoitoon osoitettujen määrärahojen kaiken järjen mukaan pitäisikin laskea kun kerran talous kasvaa. Jos tarvitaan lisää, niin sitten niitä osoitetaan lisätalousarviolla. Ei kenellekään sanota elokuussa että sori, budjetti ylittyi jo, tukien maksatus loppui tähän. Tempputyöllistämistoimilta rahat voi kaikin mokomin viedä pois kokonaan. Ei kenellekään muulle kuin palveluntarjoajalle ole ollut iloa linnunpönttöjen väkertämisestä tai muusta palloilusta työllisyyskurssilla. Hyvää kehitystä, että tästä maksullisesta ja turhasta toiminnasta edes yritetään siirtyä työttömän aitoon aktivoimiseen.

Viime vuoden työllisyysrahat päätettiin 2016, jolloin talousnäkymät olivat toista kuin tänä syksynä. Kai yleisten näkymien pitäisi näkyä myös menopuolen määrärahoissa?

Asiallinen kirjoitus lain sisällöstä. Surkuhupaisaa on, että tällä lailla ei ole juurikaan tekemistä työnhakijoiden aktivoimisen kanssa, koska sen mittarit ovat byrokraatin märkä uni. Paha valuvika eli ei toimi, sorry. Kannatan työnhakijaa tukevaa aktivointia ja työnvälityksen yksityistämistä. Saataisiin ammatti-ihmisiä auttamaan ihmisiä työllistymään ihan aikuisten oikeasti. Kyykyttäminen ja ihmisiä lannistava temppuilu pois!

Työnvälityksen yksityistäminen on jo osittain toteutettu. Istuin siellä minäkin ns. infopäivässä heittelemässä hernepussia ja keksimässä iloisia sanoja. Tilaisuuden järjesti joku yksityinen konsulttifirma. Selvitin taustoja: on Stafpointin omistajien kautta mukana veroparatiiseissa, että se siitä sitten.

1980-luvulta lähtien on valitettu, että työntekijöitä ei löydy töihin, koska työ on lyhytaikainen tai tarve on muutama tunti viikossa. Työntekijät kieltäytyivät vedoten siihen, ettei kannata ottaa osa- tai lyhytaikaista työtä. No se on mahdollsita ollut jo aiemmin muutaman vuoden ajan ja nyt se on velvoitettu. Vaihtoehtoiset TE-palvelut ovat myös kehittyneet ja niitä voi jo usea työnhakija käyttää. On tullut myös useita kolmannen sektorin toimijoita, joihin työnhakija voi osallistua. Työtä kyllä löytyy, etenkin osa-aikaista työtä eri toimijoilla.
Kaiken kaikkiaan positiivinen muutos asialliseen suuntaan, kun ajattelee 1960-lukua, jolloin velvoitettiin osallistumaan ns. siirtotyömaille ja asumaan parakeissa. Tuskin niitä aikoja kukaan kaipaa.

Arvioitsijan huomiot ovat mielestäni todellisen tilanteen mukaisia. Siirtotyömaita ei kaivata, mutta työn perään monet voisivat muuttaa rohkeammin.