Voileipäsukupolvesta pitää huolehtia

Jotkut huolehtivat jopa neljän sukupolven asioista yhtä aikaa.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Henna Leino Birgitta Sandberg Leila Hurmerinta
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tuoreen äidin tuplavastuu: ”Minä sain vauvan, äitini sai Alzheimerin”, otsikoi toimittaja Marianne Riiali kertomuksensa suurista elämänmuutoksistaan (Meidän perhe 4/2018). Hän kuvailee, miten yhtäkkiä hänellä olikin kaksi hoidettavaa yhden sijasta ja miten äidin ja tyttären roolit kääntyivät päinvastaisiksi.

Professori Dorothy Miller kuvasi jo 1980-luvulla ”voileipäsukupolvena” niitä aikuisia, jotka hoitavat sekä omia lapsiaan että vanhempiaan. Periaatteessa ilmiö on tuttu jo paljon aiemmalta ajalta. Esimerkiksi Suomessa keskimmäinen sukupolvi on syytinkisopimusten myötä hoitanut sekä lapsia että vanhuksia tilanhoidon ohella. Suurempi liikkuvuus ja työelämän hektisyys tuovat kuitenkin nykyään vielä omat haasteensa.

 

Olemme tutkineet hoivapalveluasiakkaiden – niin asukkaiden kuin läheisten  – tarpeita ja hyvinvointia. Läheisten haastatteluissa on tullut esiin jatkuva kiire ja muiden tarpeista huolehtiminen sekä omien tarpeiden laiminlyönti. Jotkut huolehtivat jopa neljän sukupolven asioista yhtäaikaisesti. Heille onkin oma määritelmänsä: ”klubivoileipäsukupolvi”. Ironista on, että jatkuvasta tekemisestä ja murehtimisesta huolimatta monen läheisen uskollisena seuralaisena on huono omatunto ja riittämättömyyden tunne.