Li Andersson: Sipilän hallitus ei yhtenäistä vaan eriyttää sosiaali- ja terveyspalveluja

PUHEENVUORO: Vastuu palveluketjusta hajautetaan entistä useammalle tuottajalle ja voittoa tavoittelevalle toimijalle.

Profiilikuva
Li Andersson
Teksti
Li Andersson
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomessa on iso tarve uudistaa ja parantaa sosiaali- ja terveyspalveluita. Terveyskeskuksiin ja hammaslääkärille on liian pitkät jonot, köyhät ja rikkaat ovat epätasa-arvoisessa asemassa ja ihmisiä pompotellaan luukulta ja toimipisteestä toiseen, jonosta toiseen.

Säästöpaineet ovat johtaneet asiakasmaksujen korotuksiin. Julkisten sote-palvelujen asiakasmaksut ovat Pohjoismaiden korkeimmat. Tutkimusten mukaan tämä on pienituloisten kohdalla tarkoittanut, että palveluiden ja lääkkeiden käyttö viivästyy. Sairaudet pahenevat, jolloin tarvitaan paljon kalliimpaa hoitoa.

Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet liittyivät juuri näiden ongelmien ratkaisemiseen. Peruspalveluita ja palvelukokonaisuuksia piti vahvistaa, alueellista tasa-arvoa parantaa ja kustannusten nousua hillitä. Nämä tavoitteet eivät toteudu hallituksen esityksessä.

Ongelmien takia tarvitaan eri ammattilaisten yhteistyötä, perustason ja erikoistuneen hoidon yhtenäisiä palvelukokonaisuuksia sekä tiedonkulkua niiden välillä. Esimerkiksi Kainuussa ja Etelä-Karjalassa sote-palvelut on koottu laaja-alaisiin kuntayhtymiin, joista on hyviä kokemuksia. Myös kustannusten kasvu on ollut maltillista.

Juuri palveluiden kokoaminen samojen järjestäjä-tuottaja-organisaatioiden alaisuuteen on keino, jolla myös sote-uudistuksessa oli tarkoitus saada aikaiseksi parempaa hoitoa ja säästöjä.