© Outi Kainiemi

Kysytään ekonomistikoneelta

Uusi palvelu kaivaa esille, mitä taloustieteilijät ajattelevat esimerkiksi yritystuista ja robottiverosta. Vastauksiin mahtuu myös yllätyksiä.

näkökulma 24.11.2017 06:00
Roope Uusitalo
avatar - 'Roope Uusitalo

Tietoon perustuva päätöksenteko vaatii, että päätöksentekijöillä on tietoa, johon päätökset perustaa. Aika suuri osa poliittisista päätöksistä liittyy rahaan, ja siksi nimenomaan taloutta koskevalle tiedolle on tarvetta. Miten paljon valtion ja kuntien pitäisi kerätä veroa ja millä tavalla? Mihin yhteiset rahat pitäisi käyttää? Miten paljon rahaa tarvitsee koulutus, miten paljon terveydenhuolto? Miten sote-uudistus pitäisi toteuttaa, mitä tehdä eläkejärjestelmälle ja mitä valtion velalle?

Eipä ihme, että taloustieteellisen tiedon kysyntä on kasvussa, kateellisten mielestä ehkä liikaakin. Taloustieteilijät, tai tuttavallisemmin ekonomistit, näkyvät mediassa enemmän kuin muut yhteiskuntatieteilijät. Ekonomisteja kutsutaan asiantuntijoiksi muodollisiin ja epämuodollisiin kuulemisiin sekä värvätään erinäisiin talouspolitiikkaan vaikuttamaan pyrkiviin organisaatioihin.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori ja talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja.

Sisältö