Akatemiaprofessori kypsyi Tampereen yliopistoon: ”En ole varma, haluanko jatkaa uraani täällä”

Kommentti: Teknologiateollisuus haluaa sanella, millaista uuden yliopiston opetus ja tutkimus ovat, kirjoittaa akatemiaprofessori Pertti Alasuutari.
Mielipide 7.6.2018 13:06
Pertti Alasuutari
Suomen Kuvalehti - avatar

Olen tehnyt koko akateemisen urani Tampereen yliopistossa, iloinnut sen menestyksestä ja tehnyt sen eteen paljon töitä tutkimustyölläni ja hankkimallani tutkimusrahoituksella.

Nyt, kun Tampereen korkeakoulut yhdistyvät uudeksi säätiöyliopistoksi, en ole enää varma, haluanko jatkaa uraani täällä.

Meitä yliopistolaisia on jo pitkään huolettanut se tapa, jolla uutta säätiöyliopistoa on rakennettu. Siirtymäkauden järjestelyissä viime vuonna perustetun yliopistosäätiön väliaikainen hallitus saneli uudelle yliopistolle johtosäännön, joka on useiden lakiasiantuntijoiden mielestä vähintään perustuslain ja yliopistolain hengen vastainen, ellei laiton.

Kantavana ajatuksena näyttää olleen kaikin tavoin varmistaa, että säätiön perustajat, ennen kaikkea teknologiateollisuus, voivat sanella, millaista uuden yliopiston opetus ja tutkimus ovat. Keväällä yliopistoväen protestointi herätti paljon julkisuutta, jolloin siirtymäkauden hallitus teki johtosääntöön joitakin näennäisiä myönnytyksiä.