Ennustamista vai kritiikkiä?

media 24.05.2019 06:00
Anu Koivunen
avatar - 'Anu Koivunen

Mediatutkimus ei juuri kiinnosta suomalaista mediaa. Yhteiskunnan, historian ja kulttuurin kriittisen tutkimuksen näkökulmat kuuluvat monen journalistin mentaalisella kartalla ö-mappiin.

Suhde viestintätieteisiin heijastaa median omaakuvaa. Kun katse on mediankäytön ja mediatalouden muutoksissa ja ennustamisessa, insinööri-, talous- ja neurotieteet kiinnostavat. Ennustaminen, soveltaminen ja mallintaminen elähdyttävät, median kriittiseen analyysiin ei tunnu löytyvän aikaa. Jos media-alan ammattikunnat tekevät metatyötä, se ei välity ulkopuolisille.

Vanhempi journalistipolvi muistelee toimittajakoulutuksen politisoitunutta 1970-lukua, nuoremmat valittavat sitä, että koulutus ei pysy ajan perässä. Mielikuvista voi pitää lujasti kiinni, jos ei seuraa alan uutta tutkimusta.

 

Vuoden alusta käynnistynyt Suomen Akatemian Media ja yhteiskunta -tutkimusohjelma MediaSoc rahoittaa kahdeksalla miljoonalla eurolla kymmentä tutkimushanketta, joissa tutkitaan juuri niitä kysymyksiä, joita toimituksissa joudutaan päivittäin pohtimaan.

Kirjoittaja on mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori.

Sisältö