Maailman vaatimattomin sankarimonumentti

Kesämatkalla: Mika Häkkisen aukio ja Allun grilli ovat suihkuseurapiiri-formuloiden täydellinen vastakohta.
Kotimaa 16.6.2015 18:00

© Markus Pentikäinen

”Mika Häkkisen aukio – Mika Häkkinens plats.” Siinä se seisoo, pystysuora metallitolppa ja ympärillä pieni aukio, jossa ei ole oikeastaan mitään.

Entinen formulasuuruus Mika Häkkinen on ehta Vantaan poika. Kotikaupunki on muistanut häntä Vantaalle sopivalla tyylillä: pikkuruisella Mika Häkkisen aukiolla, jota olisi täysin mahdollista pitää myös suurmiesmonumentti-parodiana.

Mutta tosissaan täällä on oltu. Aukion suunnitelmiin perehtyivät 1990-luvun lopussa muun muassa Vantaan kaupunginpuutarhuri Pentti Nieminen, formulaselostaja Matti Kyllönen, Konserttitalo Martinuksen ohjelmatoiminnan johtaja Kimmo Tammivaara, Martinlaakson aluejohtaja Ari Toiva ja Martinlaakson Lions-klubin edustaja Olavi Nykänen.

Martinlaaksonkujan ja Martinlaaksonpolun risteyksessä sijaitseva aukio vihittiin viralliseen käyttöön 1.6.1999 kello 17.00. Tapahtuman juonsi Matti Kyllönen ja kunniavieraiksi oli kutsuttu Häkkisen vanhemmat Aila ja Harri sekä Mikaa pikkupoikana hoitanut päiväkodin edustaja. Kun partiolaiset olivat paljastaneet mustan kankaan peittämän merkkipaalun, kansanedustaja Kaarina Dromberg piti aukion vihkimispuheen.

Formuloista kiinnostuneita ulkomaisia turistiryhmiä on vuosien saatossa kuljetettu aukiota pällistelemään. Sen hillitty vetovoima on kuitenkin vähitellen hiipunut eivätkä erilaiset suunnitelmat aukion ilmeen piristämiseksi, kuten ajatus lapsia houkuttelevasta betonisesta formula-autosta, ole toteutuneet.

Lähistöllä, toisessa länsivantaalaisessa lähiössä, Myyrmäessä sijaitsee niin ikään Mika Häkkisen elämään tiiviisti nivoutuva Allun Grilli. Ravintola sponsoroi Häkkistä, kun hän oli vielä aloitteleva formulakuljettaja.

 

Valtaosa grillin asiakkaista on nykyään muita kuin Häkkis-faneja, mutta listalta löytyy yhä muun muassa maailmanmestarin nimikkoannos ”Häkä” special. Se on kerma-viherpippurikastikeessa tarjoiltava härän sisäfile, jonka perunat ovat saaneet aurajuustokastikkeen.

 

Mika Häkkisen auko: Martinlaaksonkuja 2 01620 Vantaa

https://www.fonecta.fi/kartat/mika%20h%C3%A4kkisen%20aukio,%20vantaa

Allun grilli: Myyrmäentie 2 C, 01600 Vantaa

http://www.allungrilli.com/