Lisää ydinvoimaa Suomeen – eduskunta päätti luvista alle tunnissa

Kotimaa 1.7.2010 09:05

Saksan valtiopäivät äänesti yhdeksän tuntia uudesta presidentistä, mutta Suomen eduskunta hyväksyi kaksi ydinvoimalalupaa alle tunnissa.

Ydinvoima eduskunta Ydinvoimaäänestys keräsi mielenosoittajia eduskuntatalolle, ulkopuolelle ja sisään. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

 

 

 

Eduskunnan ydinäänestykset päättivät kansanedustajien kevätistuntokauden, joka tänä vuonna jatkui poikkeuksellisesti juhannuksen yli. Edessä on nyt reilun kahden kuukauden kesäloma ja kova selittäminen vaalipiirin äänestäjille, miksi ydinluvista päätettiin kuten päätettiin.

Lopputulos oli silti odotettu. Teollisuuden voima (TVO) sai reaktoriluvan äänin 120 puolesta ja 72 vastaan. Fennovoiman reaktorille löytyi yksi kannattaja enemmän äänin 121 puolesta ja 71 vastaan. Myös tyhjiä ääniä annettiin, kun muutamat edustajat eivät halunneet tukea jompaa kumpaa lupaa, usein aluepoliittisista syistä. Posivan ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentaminen laajempana hyväksyttiin äänin 159-35.

Jakolinja kulki kaikkien eduskuntaryhmien sisällä, lukuunottamatta hallituspuolue vihreitä, joka äänesti yhtenäisesti hallituksen esitystä vastaan.

Kokoomus oli lähes yhtä yhtenäinen ydinvoiman kannattaja. Vain vihreistä loikannut Merikukka Forsius äänesti vastaan.

Vasemmistoliitosta löytyi vain kaksi kannattajaa: Matti Kangas ja Kari Uotila.

Ehkä yllättäen suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen äänesti TVO:n lupaa vastaan, mutta kannatti Fennovoiman lupaa.

Vaikka lopputulos oli ennakoitavissa, vastustajat olivat silminnähden pettyneitä. Vihreiden Johanna Sumuvuori myösi toivoneensa loppuun asti, että edes toinen luvista kaatuisi.

Ydinvoimaluvat virkansa puolesta valmistellut ja esitellyt elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) ei sen sijaan peitellyt tyytyväisyyttään. Entinen ydinvoiman vastustaja oli nyt iloinen uusista reaktoriluvista.

”Kyllä ne olivat ilmastosyyt, jotka minun mielipiteisiini vaikuttivat”, hän perusteli.

Pekkarisen mukaan päästövähennysten lisäksi ydinvoimalupien myöntämistä puoltavat pyrkimys energiaomavaraisuuteen sekä ratkaisuun liitetty uusiutuvan energian edistämispaketti.
Päätöksellä Suomi myös ministerin mielestä antaa elinkeinoelämälle signaalin, että Suomeen kannattaa investoida: energiaa piisaa.

Eduskunnan äänestys keskeytyi hetkeksi, kun kolme ydinvoiman vastustajaa ryhtyi ensimmäisen äänestyksen jälkeen viskomaan yleisölehteriltä oransseja paperilippusia ja huutelemaan ”Hävetkää/Shame on you!” -iskulauseita sekä laulamaan. Vahtimestarit raahasivat kaksi naista ja yhden miehen lehteriltä pois ja eduskunta saattoi taas jatkaa normaalia työskentelyään.

Vihreiden Johanna Sumuvuoren mukaan mielenosoitus osoitti, että jotkut ihmiset ovat ydinvoimapäätöksen takia todella vihaisia. Hän piti mielenosoitusta ymmärrettävänä joskaan ei salikäyttäytymissäännösten mukaisena.

Myöskään pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) ei halunnut tuomita Suomen eduskunnan työskentelyn häirintää.

”En ole asiasta mitään mieltä”, hän kommentoi tapahtunutta kahvilan puolella.

Katso uutiskuvat aiheesta SK:n kuvaseinällä.

Aiheesta lisää
Vihreät ja ydinvoima: Eilen oppositiossa, tänään hallituksessa (Suomenkuvalehti.fi 29.6.2010)
Olkiluodon Onkalossa – tänne Suomi hautaa ydinjätteet (Suomenkuvalehti.fi 28.5.2010)